Όλα ήταν έτοιμα το βράδυ της Κυριακής στο Λος Άντζελες. Από νωρίς είχε στρωθεί το κόκκινο χαλί έξω από το Dolby Theatre και σταδιακά οι stars άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Εντυπωσιακές παρουσίες, ακριβά φορέματα και κοστούμια, αστραφτερά χαμόγελα και λάμψη. Και όσο πέρναγε η ώρα τόσο η αγωνία ανέβαινε. Άλλωστε δεν είναι μια ακόμα απλή τελετή αυτή – είναι η μεγαλύτερη γιορτή του κινηματογράφου. Είναι τα βραβεία Όσκαρ. 

Και μετά από περίπου 3 ώρες τέχνης και γέλιου, το αποτέλεσμα ήταν αυτό που οι περισσότεροι περιμέναμε. Όχι δεν είχαμε ιδιαίτερες εκπλήξεις στους νικητές, καθώς τα περισσότερα φαβορί επικράτησαν εύκολα. Ούτε τραγούδια για τα στήθη είχαμε, καθώς η οικοδέσποινα Ellen DeGeneres έχει αυτό το ωραίο και περίεργο χιούμορ που δεν προσβάλει κανέναν (απλά δεν έχει την καφρίλα του Seth MacFarlane). Είχαμε όμως συγκίνηση – και στην ανακοίνωση των νικητών και στους λόγους. Γενικά ήταν η βραδιά που ήθελε η Αμερική, το Hollywood και η Ακαδημία. 

Τι μας έμεινε εμάς, μετά από έναν μαραθώνιο; 10+1 στιγμές που αξίζει να τις θυμόμαστε. 

1. 

Ο Benedict Cumberbatch είναι ο πιο cool άνδρας του πλανήτη. Το ξέραμε, μας το απέδειξε για μια ακόμη φορά με το μοναδικό photobombing του στη πλάτη των U2. Θεός! 

 

2. 

Η Karen O είναι η πιο hot παρουσία της alternative σκηνής. Με διαφορά. Και σίγουρα η καλύτερη ερμηνεία σε αυρά τα Όσκαρ με το κομμάτι «The Moon Song»

https://www.youtube.com/watch?v=OeqgFeWJlaY
 

3. 

Ο Pharrell Williams είναι ο μεγάλος star της μουσικής αυτή τη στιγμή. Έχει το δικό του στυλ και δεν δίστασε να το δείξει και στα Όσκαρ – έστω κι αν πήγε κόντρα στο παραδοσιακό ντύσιμο! 

4. 

Το «Gravity» παραλίγο να γίνει η ταινία με τα περισσότερα Όσκαρ που κανείς δεν θα θυμόταν την επόμενη ημέρα (Ήχου, Μοντάζ, Εφέ κτλ). Τελικά η κατάσταση σώθηκε στο τέλος, όταν ο Alfonso Cuaron πήρε το 7ο χρυσό αγαλματάκι του φιλμ, αυτό για την Καλύτερη Σκηνοθεσία. 

 

5. 

Αν και δεν είναι έκπληξη, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι επιτέλους έσπασε το «αήττητο» της Jennifer Lawrence. Η Lupita Nyong’o πήρε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. Ωστόσο η Jennifer ξεχώρισε για μια ακόμη χρονιά. Εντυπωσίασε με το φόρεμά της, αλλά και με τη… τούμπα της στο κόκκινο χαλί. Κάθε χρόνο όμως ε;

 

6.

Δεν θα πεινάσουν ποτέ τα αστέρια του Hollywood. Ακόμα και στη λαμπερή τελετή η οικοδέσποινα Ellen DeGeneres δεν δίστασε να βγάλει… πίτσες στους καλεσμένους της και να μοιράσει τα κομμάτια παρέα με τον Brad Pitt. Στο τέλος μάλιστα ζήτησε και λεφτά για να πληρώσει το delivery boy! Είναι κορίτσι για να δεις μαζί της Τσάμπιονς Λιγκ τελικά. 

 

 

7. 

Η Angelina Jolie και συγκίνησε και εντυπωσίασε. Ανέβηκε στη σκηνή με τον Sidney Poitier, ήταν γλυκιά, ταπεινή και… κάλυψε τον 87χρονο ηθοποιός όταν εκείνος δυσκολεύτηκε να ανακοινώση τον νικητή. Κυρία. 

 

8. 

Η κατάρα του Leonardo DiCaprio μάλλον δεν θα σπάσει ποτέ. Για 5η φορά ήταν υποψήφιος για το χρυσό αγαλματάκι, για 5η φορά έφυγε με άδεια χέρια. Μετά από αυτό θα αργήσει πολύ να εμφανιστεί σε μεγάλη τελετή. Τον καταλαβαίνουμε, πρέπει να του έχουν σπάσει τα νεύρα. Μάλλον θα πρέπει να πάρει μαθήματα από τον Brad Pitt. Και αυτός ως ηθοποιός έβλεπε τα Όσκαρ με το κυάλι και αποφάσισε να αλλάξει δρόμο: φέτος το πήρε ως παραγωγός για το «12 Χρόνια Σκλάβος». Μάγκας! 

 

9. 

Τόπο στους… πρωτάρηδες. Γιατί φέτος είχαμε ηθοποιούς που πήραν το Όσκαρ με την πρώτη τους υποψηφιότητα. Η Lupita Nyong’o και ο Matthew McConaughey τα κατάφεραν, με τον δεύτερο να είναι αυτή τη στιγμή ο αγαπημένος ηθοποιός του πλανήτη. Ποιος; Αυτός που πριν από μερικά χρόνια ήταν στην κατηγορία «ναι, μεν, αλλά». Εύγε. 

 

10. 

Μόνο αγάπη για την Cate Blanchett. Δεύτερο Όσκαρ, εντυπωσιακή παρουσία, ωραίος λόγος και δεν ξέχασε να πει ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Woody Allen που της έδωσε τον ρόλο στο «Blue Jasmin». Σίγουρα εκείνη την ώρα η Mia Farrow θα έκλεισε τη τηλεόραση από τα νεύρα της. Μοναδικό θηλυκό. 

 

Bonus

Η selfie που έβγαλε η Ellen μαζί με Brad Pitt, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Jared Leto, Meryl Streep, Julia Roberts, Kevin Spacey και μερικούς ακόμα stars του Hollywood, μπορεί να θεωρηθεί ήδη η φωτογραφία του 2014. Και αυτό γιατί κατάφερε να γκρεμίσει από την κορυφή αυτή του ζεύγους Obama (αμέσως μετά τη δεύτερη νίκη στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ), Η πιο διαδεδομένη φωτογραφία στο Twitter, έσπασε και το ρεκόρ στα retweets – είχε κάνει 1,5 εκ. την ώρα που γραφόταν το άρθρο και συνεχίζει!

 

Η λίστα με τους νικητές

Καλύτερη Ταινία

12 Χρόνια Σκλάβος 

Καλύτερη Σκηνοθεσία 

Alfonso Cuaron (για το Gravity) 

Α΄ Ανδρικός Ρόλος 

Matthew McConaughey (για το Dallas Buyers Club)

Α’ Γυναικείο Ρόλος 

Cate Blanchett (για το Blue Jasmine)

Β’ Ανδρικός Ρόλος

Jaret Leto (για το Dallas Buyers Club) 

Β’ Γυναικείος Ρόλος 

Lupita Nyong’o (για το 12 Χρόνια Σκλάβος)

Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο 

Spike Jonze (για το Her)

Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο 

John Ridley (για το 12 Χρόνια Σκλάβος) 

Καλύτερη Animation Ταινία 

Frozen

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία

The Great Beauty (Ιταλία) 

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ

20 Feet from Stardom

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ (μικρού μήκους) 

The Lady in Number 6: Music Saved My Life

Καλύτερη Μουσική 

Steven Price (για το Gravity) 

Καλύτερο Τραγούδι

Let It Go (για το Frozen) 

Καλύτερα Κοστούμια

Great Gatsby 

Καλύτερο Μακιγιάζ

Dallas Buyers Club

Καλύτερη Animation Ταινία (μικρού μήκους) 

Mr. Hublot

Καλύτερα Οπτικά Εφέ

Gravity

Καλύτερη Ταινία (μικρού μήκους) 

Helium 

Καλύτερο Μιξάζ και Ήχου

Gravity

Καλύτερα Ηχητικά Εφέ

Gravity

Καλύτερη Κινηματογράφηση

Gravity

Καλύτερου Μοντάζ

Gravity