O Don Draper το παραγγέλνει από την κόρη του κι εκείνη του το φτιάχνει. Τη δεκαετία του ’60 στις ΗΠΑ βλέπεις, οι κόρες μάθαιναν από μικρές να περιποιούνται τον πατέρα τους. Αφήνοντας πίσω τη σκηνή της ταινίας όπου τα ρεμάλια – γιοι του Κωνσταντάρα δεν του πηγαίνουν ούτε ένα ποτήρι νερό, εστιάζουμε στο θεμέλιο λίθο των cocktails, το Old Fashioned,  που επανέφερε στη μόδα το Mad Man.

Με ιστορία όση και αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, περίπου, το Old Fashioned αποτελεί την πρώτη απόπειρα μίξης ποτών και άλλων συστατικών.  Σύμφωνα με τους ιστορικούς των cocktail, το 1806 πολλοί ήταν οι Αμερικανοί που το πρωινό τους είχε ένα… ρόφημα που περιείχε πολύ αλκοόλ, μια κουταλιά ζάχαρη, πικρά βότανα και μπαχαρικά (Angostura) και νερό. Αν παγώσεις το νερό και αντικαταστήσεις το αλκοόλ με ουίσκι, έχεις το πρώτο old fashioned. Το πρώτο cocktail! Είναι δυνατό, είναι γλυκό, είναι πικρό. Σαν τη ζωή…

Είναι το πιο διαδεδομένο cocktail, αλλά στην πορεία υπάρχουν πολλές προσθήκες. Όπως φέτες πορτοκαλιού, ανανά, κεράσια… Αυτό γινόταν για να αποκρύψουν τη γεύση του ουίσκι, από τη μία ή για να κάνουν πιο εύγεστο το αποτέλεσμα, λόγω της νοθείας του αλκοόλ. Ναι, όπως καταλάβατε μιλάμε για τα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης. Τα επόμενα χρόνια, σταδιακά, χάνει τη δυναμική του και απαξιώνεται κάπου στα 70’s,  λόγω των φρούτων που προσθέτουν.

Χρειάστηκε να έρθει μια σειρά και ένας χαρακτήρας για να το επαναφέρουν στη μόδα. To Old Fashioned πλέον, σερβίρεται κάπως έτσι:

60 ml bourbon

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

2 σταγόνες Angostura bitters

1 φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού

Το κλασικό χαμηλό ποτήρι που σερβίρεται του ουίσκι, έχει πάρει το όνομά του από το old fashioned. H διαδικασία είναι η εξής: Βάζετε μια κουταλιά ζάχαρη, την οποία λιώνετε με τρεις δόσεις Ανγκοστούρα, μία φέτα πορτοκάλι (ή φλούδα μόνο), μια γενναία δόση ουίσκι, πάγο όσο χωράει και λίγη σόδα,

Πλέον, μπορείς να αντικαταστήσεις το ουίσκι (ο τύπος bourbon θεωρείται ο κορυφαίος για το cocktail) με ρούμι, τζιν ή μπράντι. Και αν δεν σας πείθει ο Don, ρωτήστε και τον George Lucas που το προτιμά.

 

Mojito

Για την πατρίδα του Mojito είμαστε σίγουροι. Ναι, είναι η Κούβα, αλλά ποιοι το παρασκεύασαν πρώτοι; Η μία εκδοχή θέλει το cocktail να έχει τις ρίζες του κάπου στα 1500, όταν ο διάσημος εξερευνητής Sir Francis Drake βρέθηκε στην πόλη της Αβάνας, προκειμένου να τη λεηλατήσει για το χρυσό της. Και ενώ η εισβολή δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία, ένας συνεργάτης του Drake, με το όνομα Richard Drake, δημιούργησε μια πρώιμη μορφή του Mojito που ονομάστηκε «El Draque» με  μια ακατέργαστη μορφή από ρούμι,  ζάχαρη, lime και μέντα.

Η άλλη εκδοχή της σύλληψης του Mojito, υποστηρίζει πως το cocktail εφευρέθηκε από Αφρικανούς σκλάβους, που δούλευαν στις φυτείες ζάχαρης της Κούβας. Το όνομα προέρχεται από την αφρικανική λέξη «mojo».

Στα μέσα ττου 1800, η δημιουργία της εταιρίας Bacardi ενίσχυσε τη δημοτικότητα του mojito. H υφήλιος, όμως, το πρωτάκουσε από ένα διάσημο συγγραφέα, που έγινε ο… πρεσβευτής του. Χρειάστηκε μια επίσκεψη του Ernest Hemingway σε ένα τοπικό κουβανέζικο μπαρ με το όνομα «La Bodeguita del Medio» για να το αγαπήσει για πάντα.

Ακόμη και ο James Bond (Pierce Brosnan), στην ταινία «Die Another Day» (2002) προσπαθεί να αποπλανήσει την Jinx (Halle Berry), με… mojito. Φυσικά βρίσκονται στην Κούβα (αν και η συγκεκριμένη σκηνή γυρίστε στο Toledo της Ισπανίας)!

 

Cuba Libre

Όπως αντιλαμβάνεστε, η Κούβα είναι το νησί – σύμβολο, όχι μόνο για τους επαναστάτες, αλλά και για τους λάτρεις του αλκοόλ. Ρούμι, cola, λεμόνι. Ο συνδυασμός των τριών είναι πασίγνωστος, ο άνθρωπος που τα συνδύασε παραμένει μύθος. Σύμφωνα με την εκδοχή του  Bacardi, όλα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της αμερικανοϊσπανικής σύρραξης στο νησί. Ένα απόγευμα, αμερικανοί στρατιώτες που είχαν ρεπό, μαζεύτηκαν σε ένα μπαρ στην Αβάνα.  Τότε εμφανίστηκε ο Captain Russell και παρήγγειλε ρούμι και με Coca-Cola σε πάγο και μια φέτα lime. Ο καπετάνιος ήπιε τη μίξη με τέτοια ευχαρίστηση, που προκάλεσε το ενδιαφέρον των στρατιωτών γύρω του. Ζήτησαν από τον bartender ένα γύρο από το ποτό που ήπιε ο Russell. Η… χαρά ήταν έκδηλη και στον επόμενο γύρο που παρήγγειλαν, ένας στρατιώτης ύψωσε το ποτήρι κι έκανε μια πρόποση… «Por Cuba Libre» («Για την ελεύθερη Κούβα»). Αυτή ήταν και η κραυγή των αμερικανών στρατιωτών που  πήγαν στο νησί για να το απελευθερώσουν από τους Ισπανούς.

Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Ο πόλεμος για την ανεξαρτησία της Κούβας διεξήχθη το 1898. Τότε δηλαδή που στο νησί δεν υπήρχε… Coca Cola, αφού το γνωστό αναψυκτικό ήταν διαθέσιμο εκεί μετά το 1900. Σύμφωνα λοιπόν με τη δεύτερη εκδοχή, αυτή του Bacardi Rum, το cocktail δοκιμάστηκε και πέτυχε για πρώτη φορά, το 1900, όταν και η Coca Cola έφτασε στο νησί από αμερικανικά στρατεύματα. Αλλά και το «Cuba Libre» ήταν η πολεμική ιαχή του Κουβανικού Απελευθερωτικού Στρατού.

Μια μέση λύση, είναι να εμπιστευτείτε την ιστορία που υποστηρίζει η αγαπημένη σας φίρμα.

https://www.youtube.com/watch?v=ugXo7ekSO6E

 

Martini

Οι λάτρεις του Martini διαφωνούν έντονα (κυρίως εάν είναι και μεθυσμένοι), για τη σωστή αναλογία τζιν σε ξηρό βερμούτ. Κι η συζήτηση για το συγκεκριμένο cocktail δεν εξαντλείται στο προηγούμενο ζήτημα, καθώς η… ονομασία προέλευσής του, αμφισβητείται επίσης! Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι απλά μια dry έκδοση μιας παλαιότερης μίξης που ονομαζόταν «Martinez». Το Martinez της California, διεκδικεί την πατρότητα του cocktail.

Εναντίον της συγκεκριμένης θεωρίας τάσσονται όσοι υποστηρίζουν πως το όνομα του ποτού προέρχεται απλά από το Martini & Rossi, μια ιταλική εταιρεία που εξάγει βερμούτ στις ΗΠΑ ήδη από τον 19ο αιώνα. 

Ο τρίτος πόλος (όχι δεν έχει τοποθετηθεί ο Φώτης Κουβέλης επ’ αυτού) υποστηρίζει πως το cocktail δημιουργήθηκε και ονομάστηκε από τον Martini di Arma di Taggia, τον μπάρμαν  Knickerbocker Hotel της Νέας Υόρκης, αν και υπάρχει… αποχρώσες ενδείξεις πως το ποτό μπορεί να έχει εφευρεθεί πολύ πριν ο συγκεκριμένος αρχίσει τις προσμίξεις ποτών.

O Frank Sinatra με τον Bing Crosby, ο Dean Martin στα διαλείμματα του Rat Pack… Όλοι αφέθηκαν σε ένα Martini για να τους παρασύρει!

 

Manhattan

Tο… κλασικό Manhattan, ένα μείγμα από ουίσκι, γλυκό βερμούτ και Angostura Bitters, είναι ένα ακόμη cocktail που δεκάδες άνθρωποι υποτίθεται πως έχουν εφεύρει. Η γέννησή του χρονολογείται κάπου στα 1860, στα νεοϋρκέζικα bar, αλλά υπάρχουν και κάποιες πιο… πιπεράτες ιστορίες για την προέλευσή του, που μοιάζουν πιο πολύ με αστικό μύθο.

Μία από αυτές τις ιστορίες, θέλει την Jennie Churchill να οργανώνει ένα πάρτι στο Manhattan Club, το 1874, για να γιορτάσει τη νίκη του Samuel J. Tilden που μόλις είχε εκλεγεί κυβερνήτης της Νέας Υόρκης. Ένας εμπνευσμένος barman δημιούργησε ένα νέο κοκτέιλ αποκλειστικά για το event, το οποίο και ονόμασε Manhattan προς τιμήν του club.

Τα δύο κεντρικά πρόσωπα θα απασχολήσουν την παγκόσμια ιστορία και για πολύ σοβαρότερους λόγους, αργότερα. Η κυρία Churchill σύντομα φέρνει στον κόσμο έναν γιο, τον Winston (όλοι καταλάβατε, φαντάζομαστε), ενώ ο Tilden ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογών του 1876, όπου και ηττήθηκε από τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Rutherford B. Hayes. Τουλάχιστον ήπιε… πρώτος το cocktail, κάτι είναι και αυτό!

 

Bellini

Για το εντυπωσιακό cocktail κρασιού Bellini, ένα μείγμα από χυμό ροδάκινο και Prosecco,   ευτυχώς δεν ερίζουν πολλοί για την καταγωγή του, αφού η ιστορία είναι μία και μοναδική. Ο Giuseppe Cipriani, εμπνευστής και ιδιοκτήτης του περίφημου Harry’s Bar στη Βενετία άρχισε να πειραματίζεται με την παρασκευή του συγκεκριμένου ποτού, κάποια στιγμή μεταξύ 1934 και 1948. Το ροζ χρώμα της μίξης θύμιζε στον «πατέρα» του cocktail το χρώμα του τήβεννου σε ένα πίνακα του Ιταλού αναγεννησιακού ζωγράφου, Giovanni Bellini. Κάπως έτσι, ο Cipriani θέλησε να «τιμήσει» τον καλλιτέχνη, βαφτίζοντας το δημιούργημά του με το όνομα του ζωγράφου.

 

Kir

Πασίγνωστο στη Γαλλία, το μείγμα από μαύρα φραγκοστάφυλα (crème de cassis) και λευκό κρασί, έγινε γνωστό παγκοσμίως και βαφτίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο δήμαρχος της Dijon από το 1945 έως το 1968, Felix Kir, ήταν λάτρης του συγκεκριμένου cocktail και το προσέφερε σε όλους τους καλεσμένους του. Έτσι, το cocktail πέρασε τα γαλλικά σύνορα, αλλά ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με το δήμαρχο, για αυτό και βαφτίστηκε Kir. Δυστυχώς, κανείς δήμαρχος δεν προώθησε με τον ίδιο τρόπο την ονομαστή μουστάρδα της πόλης (Dijon) και έχασε την ευκαιρία να μείνει στην ιστορία…

 

Daiquiri

Η… ξενιτιά, τα ορυχεία, ήταν δύο από τους παράγοντες που ώθησαν τον εργάτη Jennings Cox, να πειραματιστεί. Έτσι, ο συνδυασμός από Ρούμι, lime και ζάχαρη έφερε στο… ποτήρι του το πρώτο Daiquiri, το 1905, σε ένα μπαρ του Σαντιάγο στην Κούβα, όπου και το γεύτηκε παρέα με συμπατριώτες του συναδέλφους.   

Tom Collins

Αυτή είναι ίσως η πιο γελοία –παρόλα αυτά αληθινή- ιστορία γύρω από ένα cocktail. Το καλοκαίρι του 1874, εκατοντάδες κάτοικοι της Νέας Υόρκης μαθαίνουν πως κάποιος Tom Collins τους δυσφημεί με τον χειρότερο τρόπο. Παρά το γεγονός πως κανείς τους δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Tom Collins, είναι τόσο εξοργισμένοι με τη συκοφαντία εναντίον τους, που ψάχνουν να βρουν αυτό το… κάθαρμα.

Η φάρσα αυτή βασίστηκε στο γεγονός πως… δεν υπήρχε κανείς Tom Collins, αλλά το γεγονός αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει η αναζήτηση του από νεοϋρκέζους που ήθελαν να εκδικηθούν. Το αστείο πήρε τέτοιες διαστάσεις, που οι barmen έκαναν το κοκτέιλ εσπεριδοειδών που σήμερα φέρει το όνομα. Έτσι όταν οι ερευνητές ζητούσαν τον  Tom Collins, εκείνοι τους σέρβιραν το cocktail.

 

Cosmopolitan

Οι περισσότεροι έμαθαν πως εκτός από περιοδικό, υπάρχει cocktail που ονομάζεται Cosmopolitan, από τις τέσσερις κυρίες του Sex and the City. Και εάν σίγουρα οι δημιουργοί του δεν είναι οι ηρωίδες της πολυβραβευμένης σειράς, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιοι είναι!

Σύμφωνα με τις διάφορες ιστορίες, το cocktail προέρχεται από τις εξής περιοχές: Minneapolis, South Beach, San Francisco, το Manhattan και Massachusetts. Δεδομένου πως  πρόκειται ουσιαστικά για Kαμικάζι με την απλή προσθήκη χυμού cranberry, είναι πιθανό οι bartenders σε όλες αυτές τις περιοχές να το πειραματίστηκαν, έτσι ποτέ δεν θα μάθουμε τον υπεύθυνο που… όπλισε το χέρι της Carrie Bradshaw!

Ok, δυστυχώς, η εμπλοκή του Sex and the City, έχει δώσει ένα άρωμα… γυναικείο!