Πολλά είναι τα άλμπουμ εκείνα που έχουν επηρεάσει με τον τρόπο τους τη μουσική. Ωστόσο λίγα τα έχουν καταφέρει τόσο πολύ όσο το «Dark Side of the Moon». Ένας δίσκος που εμφανίστηκε και ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. Που πάντρεψε ήχους και λογικές με τέτοιο τρόπο, που πριν κανείς δεν το είχε σκεφτεί. Που έκανε κριτικούς να χωρίζουν την πορεία του rock σε δύο εποχές – πριν και μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ.

Και το «Dark Side of the Moon» ήταν αυτό που έκανε τους Pink Floyd τους superstars που είναι σήμερα και έγραψε το όνομά τους στη Βίβλο της μουσικής με χρυσά γράμματα. Ναι, σίγουρα, το συγκρότημα είχε καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του στην Αγγλία έως τότε, όμως αυτή ήταν η δουλειά που τους έκανε γνωστούς σε όλο τον πλανήτη.

Ηχογραφήθηκε από τον Ιούνιο του 1972 έως τον Ιανουάριο του 1973 στα Abbey Road στούντιο του Λονδίνου, με τον Alan Parsons να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του δίσκου. Το «πάντρεμα» του rock και της electro έγινε με μοναδικό τρόπο, ενώ ο ήχος συνδυάστηκε μοναδικά με τους στίχους, που σε μετέφεραν στην αναζήτηση του ανθρώπου, αλλά και την σχέση του με τη ζωή και τον θάνατο.

Το «Dark Side of the Moon» γνώρισε και συνεχίζει να γνωρίζει ακόμα και σήμερα μεγάλη επιτυχία. Συνολικά υπολογίζεται ότι έχει πωλήσει περισσότερα από 50 εκ. αντίτυπα, ενώ έμεινε στο Top-200 του Billboard πάνω από 740 εβδομάδες.