Μετά από μήνες με φήμες και… δοκιμαστικά σε άλλες τελετές, ήρθε η μεγάλη στιγμή του κινηματογράφου. Το βράδυ της Κυριακής οι stars του Hollywood θα βάλουν τα καλά τους, θα φορέσουν το πιο εντυπωσιακό τους χαμόγελο και θα βρεθούν στο Dolby Theatre  του Λος Άντζελες ώστε να ζήσουν από κοντά την 86η τελετή των βραβείων Όσκαρ.

Είναι η βραδιά όπου οι καλύτερες ταινίες και οι κορυφαίοι σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σεναριογράφοι και η λίστα συνεχίζεται, μάχονται ώστε να πάρουν στα χέρια τους το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι. Είναι η βραδιά που δικαιώνει όλη την προηγούμενη χρονιά. Και ότι κι αν συμβεί εκείνη την ώρα, μπροστά στις κάμερες όλοι θα χειροκροτήσουν τους νικητές.

Τι γίνεται όμως όταν τα φώτα σβήσουν; Τι συμβαίνει την επόμενη ημέρα; Η αλήθεια είναι πως η τελετή των Όσκαρ αφήνει πάντα περισσότερους απογοητευμένους, παρά ικανοποιημένους. Αλλά έτσι είναι σε όλες τις τελετές. Υπάρχουν όμως κάποιες στιγμές που το… λάθος βγάζει μάτι. Ειδικά όταν αφορά το βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Και η αλήθεια είναι πως στην πορεία τους τα Όσκαρ έχουν κάνει μερικές εντυπωσιακές πατάτες.

Δες ένα top9+1 που δεν θα το πιστεύεις

1956

Έχουμε διαβάσει ουκ ολίγες φορές το βιβλίο «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες». Γουστάρουμε και τον David Niven ως Phileas Fogg. Όμως σε κόντρα με τον James Dean και τη ταινία «Giant» μοιάζει τόσο λίγο. Πολύ λίγο όμως για το Όσκαρ που κέρδισε.

1965

Η «Μελωδία της Ευτυχίας» είναι ένα εντυπωσιακό μιούζικαλ, με υπέροχες ερμηνείες. Και δίκαια άξιζε μια θέση στις υποψήφιες ταινίες. Το να κερδίζει όμως το «Doctor Zhivago» μοιάζει τρελό. Και όμως έγινε.

 

1976

Όλοι έχουμε δει «Rocky» πολλές φορές. Αλλά κανείς μας δεν πιστεύει ότι είναι καλύτερη ταινία από το «Taxi Driver» με τον Robert De Niro. Ούτε καν από το «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου» με τους Robert Redford και Dustin Hoffman.

 

1989

Γλυκιά ταινία το «Driving Miss Daisy». Αλλά δεν άξιζε με τίποτα το Όσκαρ απέναντι στα «Γεννημένος την 4η Ιουλίου» και «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών». Φιάσκο.

 

1994

Η δικαίωση του… χαζού. Ο αγαπημένος των ΗΠΑ Tom Hanks είδε το «Forrest Gump» να κατατροπώνει το «Pulp Fiction». Μια λογική κίνηση για την Αμερική, όχι όμως και για την τέχνη.

 

1998

Πως γίνεται μια ρομαντική κωμωδία, όπως το «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» να βγάζει νοκ-άουτ τα φιλμ «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν» και «Λεπτή κόκκινη γραμμή»; Όχι, αλήθεια, πως γίνεται;

 

1999

Την «Έκτη αίσθηση» την λατρέψαμε, το «Πράσινο μίλι» το βρήκαμε συμπαθητικό, το «American Beauty» αδιάφορο. Και όμως το τελευταίο ήταν ο μεγάλος νικητής της χρονιάς.

 

2002

Αυτή είναι από τις πιο τρελές λίστες. Γιατί έχεις το καταπληκτικό «Ο πιανίστας» και το προκλητικό «Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης» και εσύ πας και δίνεις το βραβείο στο χαζιμιούζικαλ «Σικάγο». Τι παίρνεις δηλαδή;

 

2005

Ναι, ήταν ωραία ταινία το «Crash», δεν διαφωνούμε. Καλύτερη όμως από τα «Capote», «Munich» και «Brokeback Mountain»; Διαφωνούμε.

 

Bonus

Ο θρίαμβος του «Τιτανικού» το 1997. Γιατί απλά… είναι ο Τιτανικός (ναι, είμαστε προκατειλημμένοι)!