Ήταν το 1972. Οι Beatles είχαν διαλυθεί πριν από δύο χρόνια, ωστόσο τα 4 «Σκαθάρια» συνέχιζαν να είναι τα αγαπημένα παιδιά της Βρετανίας. Και πάνω από όλους ο Paul McCartney, το καλό παιδί, όπως πλασαριζόταν πάντα, του συγκροτήματος. Και μέσα σε αυτούς τους 24 μήνες είχε καταφέρει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τη δημοτικότητά του.

Και τα τρία άλμπουμ που κυκλοφόρησε (ένα solo, ένα με τη σύζυγό του Linda και ένα με τη νέα του μπάντα Wings) σε εκείνο το διάστημα πήγαν εξαιρετικά στα charts και έκαναν πολύ καλές πωλήσεις. Αλλά κάπου εκεί έκανε και το «λάθος» ο McCartney. Ή, για να λέμε την αλήθεια, την πρώτη του μεγάλη επανάσταση.

Στις 25 Φεβρουαρίου 1972, ο Paul μαζί με τους Wings κυκλοφορούν το πρώτο τους single «Give Ireland Back to the Irish» και βλέπει τους Άγγλους, όχι απλά να του γυρίζουν τη πλάτη, αλλά να τον μετατρέπουν σε… μαύρο πρόβατο. Το BBC απαγορεύει να παίζεται το κομμάτι στο κρατικό ραδιόφωνο, οι υπεύθυνοι της EMI αποφασίζουν να μην το συμπεριλάβουν στο επόμενο άλμπουμ του συγκροτήματος, ενώ πολλά είναι τα μαγαζιά που δεν θέλουν να το έχουν στα ράφια τους.

Ο McCartney μετά από αρκετά χρόνια δήλωσε ότι «ήταν μια περίοδος που οι περισσότεροι Άγγλοι αναρωτιόμασταν τι κάνουμε στην Ιρλανδία. Ήταν σοκαριστικό και έτσι αποφάσισα να γράψω αυτό το κομμάτι».

Παρά την απαγόρευση, το «Give Ireland Back to the Irish» κυκλοφόρησε ως single και έφτασε στο Νο.1 των charts της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, ενώ στην Αγγλία πήγε μέχρι το Νο.16. 

https://www.youtube.com/watch?v=V5il1gXFmEY