Ποπ κορν, αναψυκτικό (για κάποιους ποτό σε φλασκί) και φύγαμε. Ποιες ταινίες αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (20-26/02).

Nymphomaniac: Μέρος 2

Σκηνοθεσία: Lars  von Trier

Πρωταγωνιστούν: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Stacy Martin, Shia LaBeouf, Christian Slater, Jamie Bell, Uma Thurman, Udo Kier, Williem Dafoe, Connie Nielsen

Πλοκή: Η αυτο-διαγνωσμένη νυμφομανής Joe συνεχίζει να αφηγείται τις εμπειρίες της ζωής της που υπαγορεύονται από το σεξ, μέχρι και τη σημερινή ηλικία της των 50 ετών.

Trivia: Το δεύτερο μέρος ολοκληρώνει την τετράωρη εκδοχή της πολυσυζητημένης και αμφιλεγόμενης πρόκλησης του Trier, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η uncut εκδοχή έχει διάρκεια 5,5 ωρών και αναμένεται να διανεμηθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2014.

Το provocateur σχόλιο: Επιτέλους το… έπος τελειώνει! Και ολοκληρώνεται με το tagline «Ξεχάστε την αγάπη» (λες και δεν το είχαμε καταλάβει!). Για το Μέρος 2 δεν έχουν διαρρεύσει πάντως πολλά πράγματα, αναμένεται ωστόσο να είναι ακόμη πιο προκλητικό και πιο «άγριο».

https://www.youtube.com/watch?v=o4gxdJ6a2Uo

 

Φωτιά πάνω από την Πομπηία

Σκηνοθεσία: Paul W.S. Anderson

Πρωταγωνιστούν: Kit Harington, Emily Browning, Kiefer Sutherland, Carrie- Ann Moss, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Jared Harris, Jessica Lucas

Πλοκή: Λίγο πριν ξεσπάσει μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές του αρχαίου κόσμου, κι ενώ ο Βεζούβιος βρυχάται απειλητικά, ξετυλίγεται η ιστορία ενός Κέλτη μονομάχου που ερωτεύεται μια ευγενή την παραμονή της έκρηξης, και ταυτόχρονα ανακαλύπτει την ταυτότητα αυτού που έσφαξε την οικογένειά του πριν από πολλά χρόνια. Μέσα από τα κύματα της λάβας πρέπει να σώσει την αγαπημένη του, ενώ γύρω τους η Πομπηία καταρρέει.

Trivia: Το 79 μ.Χ., ένα τεράστιο κύμα λάβας και στάχτης που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου, έθαψε την πόλη της Πομπηίας – μια λαμπερή ιταλική πόλη κοντά στη σημερινή Νάπολη. Σε μόλις 24 ώρες, το πολυσύχναστο διεθνές λιμάνι και δεκαέξι χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, είχαν αφανιστεί.

Το provocateur σχόλιο: Μονομαχίες στην αρένα και … εκρηκτικές σκηνές με θεαματικές καταστροφές και εντυπωσιακά εφέ – α και τον «Τζον Σνόου» Kit Harington. Αυτά περιμένουμε να δούμε, τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο, και σ’ αυτά η ταινία δείχνει να κάνει μια χαρά τη δουλειά της.

 

Ονειρεμένο Τώρα (The Spectacular Now)

Σκηνοθεσία: James Ponsoldt

Πρωταγωνιστούν: Miles Teller, Shailene Woodley, Brie Larson, Jennifer Jason Leigh, Kyle Chandler

Πλοκή: Ο Sutter Keely είναι τελειόφοιτος λυκείου, γοητευτικός, ωραιοπαθής, η ψυχή των πάρτι, ζει μόνο για το τώρα, ενώ ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα του αλκοολισμού. Μετά το χωρισμό με την κοπέλα του, γίνεται «τύφλα» και ξυπνά σε ένα ξέφωτο όπου το πρώτο πράγμα που αντικρίζει όταν ανοίγει τα μάτια του, είναι η Aimee. Εκείνη είναι διαφορετική: είναι το «καλό κορίτσι», διαβάζει βιβλία επιστημονικής φαντασίας λίγο πριν κοιμηθεί και, βέβαια, δεν έχει αγόρι. Παρόλο που η Aimee κάνει σχέδια για το μέλλον και ο Sutter εξακολουθεί να ζει την απατηλή ψευδαίσθηση της ζωής του, κατά ένα περίεργο τρόπο, έλκονται μεταξύ τους και παρασύρονται.

Trivia: Η ταινία ψηφίστηκε ως η καλύτερη της δεκάδας με τα κορυφαία ανεξάρτητα φιλμ του 2013, από το National Board of Review των ΗΠΑ, ενώ οι δύο πρωταγωνιστές κέρδισαν στο περσινό Φεστιβάλ του Sundance, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για τις ερμηνείες τους.

Το provocateur σχόλιο: Αστείο, τρυφερό, μελαγχολικό, πικρό και συνάμα αισιόδοξο, το «The Spectacular Now» είναι μία υπέροχη ιστορία ενηλικίωσης. Από τους σεναριογράφους του αντίστοιχου ύφους «500 Μέρες με την Σάμερ», που εδώ μεταφέρουν το βιβλίο του Tim Tharp, η ταινία αδίκως δεν βρέθηκε στις υποψηφιότητες των «γκλαμουράτων» κινηματογραφικών βραβείων, τουλάχιστον για Διασκευασμένο Σενάριο.

 

Στα Βαθιά

Σκηνοθεσία: Baltasar Kormakur

Πρωταγωνιστούν: Olafur Darri Olafsson, Stefan Hallur Stefansson

Πλοκή: Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ιστορία ενός συνηθισμένου ανθρώπου και της ασυνήθιστης επιβίωσής του από μια απίστευτη περιπέτεια. Ενα βράδυ θα βγει με το αλιευτικό σκάφος και τους συναδέλφους του για ψάρεμα. Η κακοκαιρία όμως θα ανατρέψει το μικρό σκάφος με αποτέλεσμα οι φίλοι του να χάσουν τη ζωή τους και ο ίδιος να βρεθεί για ώρες μέσα στην παγωμένη θάλασσα, προσπαθώντας να σωθεί. Ενώ όμως η επιστροφή του πίσω στην πόλη, φαίνεται να είναι το τέλος της ταλαιπωρίας του, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πολλοί απορούν πως κατάφερε να αντέξει σε θερμοκρασίες που ένας απλός άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μόνο για  20 λεπτά. Άλλοι τον θεωρούν ήρωα. Και άλλοι αναρωτιούνται γιατί αυτός και όχι οι δικοί τους άνθρωποι.

Trivia: Η ιστορία διαδραματίστηκε στην Ισλανδία το 1984 στην περιοχή Westman Islands και συγκλόνισε τους κατοίκους της πόλης αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Το provocateur σχόλιο: Συγκινητική, «δυνατή» ταινία, με συναρπαστική κινηματογράφηση , ήταν η επίσημη υποβολή της Ισλανδίας στην κατηγορία της Ξενόγλωσσης, στα περσινά Οσκαρ.