Παγκόσμιο θαυμασμό, αναγνώριση και χρήμα κέρδισε το 2006 ο ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος Roberto Saviano, όταν αποφάσισε να εκδώσει σε βιβλίο («Γόμορρα») τις παράνομες δραστηριότητες της μαφίας της Νάπολης. Οκτώ χρόνια μετά, μπορεί να μην έχει δεχθεί την εκδίκηση της Καμόρρα, όμως ο ίδιος δείχνει να χάνει τη μάχη της επιλογής που τον δόξασε.
 
Στη συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο Saviano εξομολογήθηκε τον εφιάλτη που ζει από το 2006. «Δεν νομίζω ότι είναι σωστό το γεγονός πως αναζητώντας την αλήθεια, κατέστρεψα την ζωή μου και εκείνη των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά μου», είπε τονίζοντας πως κάποιες φορές διερωτάται αν θα καταλήξει σε ψυχιατρική κλινική. «Αναγκάζομαι να παίρνω ψυχοφάρμακα, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ άλλοτε στο παρελθόν» πρόσθεσε ο συγγραφέας λέγοντας ξεκάθαρο ότι τα όσα αποκάλυψε δεν άξιζαν, τελικά τον κόπο.
 
«Δεν ξέρω πια τι θα πει πάω μια βόλτα, δεν μπορώ να μπω σε ένα τρένο, στο μετρό ή σε ένα εστιατόριο, χωρίς να το έχω συνεννοηθεί εκ των προτέρων με τους καραμπινιέρους που προστατεύουν την σωματική ακεραιότητά μου» δήλωσε πρόσφατα σε δίκη κατά της οργάνωσης, προσθέτοντας ότι «οι επαφές με τους συγγενείς του είναι πλέον ιδιαίτερα πολύπλοκες και η βαθμιαία αύξηση της ένοπλης προστατευτικής συνοδείας των καραμπινιέρων, δυσκολεύει όλο και περισσότερο την καθημερινότητά του».
 
Μια καθημερινότητα σκέτο μαρτύριο: «Από εκείνη τη στιγμή η ζωή μου έγινε ένα είδος εξορίας, ψάχνοντας σπίτια για να μείνω και για να γράψω. Έχω μείνει σε δεκάδες διαφορετικά σπίτια, για διάστημα όχι παραπάνω από μερικούς μήνες. Όλα ήταν μικρά ή πολύ μικρά και σκοτεινά. Θα ήθελα να ήταν μεγαλύτερα, με περισσότερο φως και να είχαν μπαλκόνι. Αλλά δεν είχα επιλογή. Δύο οπλισμένα αυτοκίνητα και πέντε φρουροί δεν διευκολύνουν την αναζήτηση κατοικίας» έγραφε το 2009.
 
«Όταν τέθηκα υπό προστασία πίστευα ότι θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Μετά για μερικούς μήνες. Αυτό που με τρομάζει περισσότερο και από τον θάνατο είναι ότι θα ζω έτσι για πάντα» σημείωνε. Εύκολα μπορεί να φανταστεί τι σκέψεις κάνει ο συγγραφέας τέσσερα χρονιά μετά.
 
«Εάν βάζεις την αλήθεια πάνω από σημαντικότερα πράγματα στη ζωή σου γίνεσαι ένα τέρας. Ένα τέρας» τόνισε ο 35χρονος Ιταλός στην ισπανική εφημερίδα.
 
Το βιβλίο «Γόμορρα» μεταφράστηκε σε 54 γλώσσες και έγινε μπεστ σέλερ με πάνω από 50 εκατ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ο Roberto Saviano εύχεται κάθε μέρα να μην το είχε γράψει ποτέ.