Σήμερα είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο πως είναι ο μετρ των θρίλερ  – έστω κι αν ο ίδιος αρχικά φανταζόταν αρκετές ταινίες του ως κωμωδία! Πολλές ήταν οι γυναίκες που τη δεκαετία του ’60 τρόμαζαν όταν έμπαιναν στο μπάνιο του εξαιτίας του «Ψυχώ», ενώ εκατομμύρια άνθρωποι έβλεπαν με μισό μάτι τα… πουλιά!

Και η αρχή της… τρομακτικής καριέρας του Alfred Hitchcock έγινε στις 14 Φεβρουαρίου 1927. Ήταν τότε που ο 28χρονος άγνωστος σκηνοθέτης κυκλοφορούσε το πρώτο του φιλμ μυστηρίου, με τίτλο «Ο Ενοικιαστής». Πρόκειται για μια σειρά φόνων νέων γυναικών που γίνονται κάθε εβδομάδα, μία συγκεκριμένη ημέρα. Το νέο κυκλοφορεί από τις εφημερίδες. Σε μια πανσιόν το ηλικιωμένο ζευγάρι των ιδιοκτητών διαβάζει θορυβημένο τα νέα. Τότε εμφανίζεται ως υποψήφιος ένοικος ένας μυστηριώδης νέος, ο οποίος φυσιογνωμικά μοιάζει με τον δολοφόνο. Οι υποψίες των ιδιοκτητών της πανσιόν και της γειτονιάς αρχίζουν να πέφτουν πάνω του. Ο εραστής της κόρης των ιδιοκτητών της πανσίον, ο οποίος είναι αστυνομικός τον συλλαμβάνει, εκείνος ξεφεύγει και τότε αρχίζει η καταδίωξη.

Σίγουρα ο «Ενοικιαστής» δεν είναι η πιο γνωστή ταινία του Hitchcock, αλλά σε αυτή έδειξε το μεγάλο του ταλέντο και μερικά μοτίβα, που είδαμε σε πολλές μελλοντικές του ταινίες. Όπως τη σειρά από ατυχή γεγονότα με αποτέλεσμα να κατηγορείται κάποιος αθώος. Ενώ σε αυτό το φιλμ ο σκηνοθέτης κάνει την εμφάνισή του και μπροστά από την κάμερα για ελάχιστα δευτερόλεπτα – μια κίνηση που θα γίνει η «υπογραφή» του στο μέλλον. Μαζί με τον τρόμο φυσικά.