Πόσο απίθανο φαντάζει την πρώτη Κυριακή δημοτικών εκλογών να δούμε πανηγυρισμούς μαυροντυμένων και συνθήματα τύπου «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή», στο κέντρο της Αθήνας; «Καθόλου απίθανο», είναι η απάντηση και μάλιστα, κάποιοι –εκτός Χρυσής Αυγής- κάνουν τα πάντα να το ζήσουμε και αυτό! Και αυτοί «οι κάποιοι», δεν είναι αόρατοι.

Η Συγγρού, μετά από αλλεπάλληλες κρούσεις κατέληξε στην υποψηφιότητα του Άρη Σπηλιωτόπουλου, που είχε αυτοπροταθεί, όταν είδε τη δυστοκία να βρεθεί υποψήφιος ικανός να σηκώσει το βάρος και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης. Ωστόσο, ο Νικήτας Κακλαμάνης βρισκόταν από καιρό με το… δάχτυλο στη σκανδάλη, έτοιμος να «πυροβολήσει» ανακοινώνοντας και τη δική του υποψηφιότητα. Όπως και έγινε.

Στο ΠΑΣΟΚ, θα επιμείνουν στην υποψηφιότητα του νυν δημάρχου, Γιώργου Καμίνη, θεωρώντας πως αν περάσει στον δεύτερο γύρο, όποιον και αν κληθεί να αντιμετωπίσει θα τον κερδίσει, αφού λόγω προφίλ, οι ψηφοφόροι των χαμένων της πρώτης Κυριακής θα στραφούν σε αυτόν. Βέβαια, η φθορά του δημάρχου Αθηναίων είναι μεγάλη και αυτό είναι κοινό μυστικό. Όπως και η φθορά του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε… Όταν είχε στηρίξει τον Γιώργο Καμίνη στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ακόμη… «καταλληλότερος»! Αν ανατρέξουμε στη δημοσκόπηση του newpost.gr για την Α’ Αθήνας, που διεξήχθη στις αρχές Ιανουαρίου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 3,8% (5% στην προηγούμενη και 8,7% στις εθνικές εκλογές).

Στην ίδια δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 19% (στην προηγούμενη μέτρηση έπιανε 21,2%, ενώ στις εθνικές εκλογές είχε πάρει 30,9%).  Πλέον διαθέτει… δύο υποψηφίους στην εκλογική μάχη. Με την «ορθή μπακαλιστική» η διάσπαση μπορεί να μην είναι της τάξης του 50-50, αλλά διάσπαση θα υπάρχει και οι δύο υποψήφιοι ξεκινάνε με ντεζαβαντάζ.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα προσπαθήσει να αλιεύσει ψήφους και από τον κεντρώο χώρο (στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι 5ος πιο δημοφιλής βουλευτής στην Α’ Αθηνών), ενώ ο Άρης Σπηλιοτώπουλος θα πατήσει στον κομματικό μηχανισμό της Συγγρού.

Οι δύο υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι «κορυφαία ονόματα» του κόμματος τα τελευταία χρόνια και σίγουρα θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες για να πάρουν το εισιτήριο για τον… μεγάλο τελικό της «δεύτερης κατηγορίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, στηρίζει την επιλογή ενός προσώπου με όλα τα χαρακτηριστικά που θέλει να επικοινωνεί. 30άρης με αποδοχή στην Κουμουνδούρου, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μπορεί να μπει στον δεύτερο γύρο, αφού και το ποσοστό του κόμματος στην Α’ Αθηνών φτάνει στο 19,8%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του newpost.gr (20% στην προηγούμενη και 27% στις εθνικές εκλογές).

Άρα, στην  αφετηρία της κούρσας, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ξεκινά με ένα σημαντικό προβάδισμα, αλλά δεν είναι ο… μοναδικός.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, το πιο προβεβλημένο στέλεχος της Χρυσής Αυγής, είναι ένα από τα κρυφά αουτσάιντερ της κούρσας. Με το ποσοστό του φιλοναζιστικού κόμματος να βρίσκεται στο 10,5% (8,5% στην προηγούμενη και 6,3 στις εθνικές εκλογές), ο κίνδυνος να είναι εκείνος που θα τερματίσει δεύτερος, εκμεταλλευόμενος τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας είναι ορατός.

Ως θετικό αξιολογείται το γεγονός πως η… αντιμνημονιακή Δεξιά θα εκπροσωπηθεί από τους Αν.Ελ. (Βασίλης Καπερνάρος) δίνοντας έτσι μια επιλογή σε δεξιούς ψηφοφόρους που θα πάνε στην κάλπη για να ψηφίσουν ενάντια στο… μνημόνιο. 

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολύ… insider, για να αντιληφθεί πως το απευκταίο σενάριο, μοιάζει και πολύ πιθανό.  Απλά περιμέναμε πως υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και έπειτα από συνεννόηση, έστω τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης να στηρίξουν έναν υποψήφιο.

Δείτε τον πίνακα της προηγούμενης δημοσκόπησης του Newpost.gr για την Αθήνα.