Ο Τζίμης Πανούσης στο Γολγοθά, τραγουδά «15.000 και μία», τους πρώτους δηλαδή στίχους του τραγουδιού «Κάγκελα Παντού». Είναι 1986 και ο ανατρεπτικός καλλιτέχνης κυκλοφορεί το πρώτο solo album του, αφήνοντας πίσω του τις «Μουσικές Ταξιαρχίες». Οι εικόνες αλληγορικές, που έχουν σαν στόχο να προκαλέσουν, να σοκάρουν, παρουσιάζοντας την Ελληνική κοινωνία. Είναι το πρώτο video clip που γυρίζει ελληνική δισκογραφική εταιρία και ο πρωτοπόρος Τζίμης βρίσκεται μπροστά και πίσω από την κάμερα.

Μία καταπιεστική δασκάλα μαχαιρώνεται από τον μαθητή της, που βγαίνει να παίξει μπάλα στην αυλή του σχολείου που είναι γεμάτη με… πρόβατα. Αντισυμβατικος, υπερρεαλιστής, ο Πανούσης σκηνοθετεί τον «Τζιμάκο», τοποθετώντας τον πότε ως ήρωα και πότε ως αντιήρωα της ελληνικής κοινωνίας. Ο φακός της κάμερας μετατρέπεται σε μικροσκόπιο από όπου παρελαύνει η ελληνική πραγματικότητα.

Μία μολότοφ σε ένα δένδρο στη μέση του πουθενά, στην Ασφάλεια, στη χωματερή, στο γήπεδο με τερματοφύλακα τον… Χάρο, στην «εκτέλεση» του, στον σταυρό του.

Και η κοινωνική πραγματικότητα της εποχής φαίνεται με το που το video clip είναι έτοιμο για να προβληθεί στην τηλεόραση. Είναι ο παρουσιαστής της εκπομπής «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι», Διονύσης Σαββόπουλος, που του έχει ζητήσει να οπτικοποιήσει το «Κάγκελα Παντού», για την πρώτο επεισόδιο. Αλλά το… σκληρό περιεχόμενο δεν επιτρέπει στον «Νιόνιο» να το προβάλλει. Ο Μάνος Χατζιδάκις το μαθαίνει και το συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα του Σείριου, στο Zoom της Πλάκας.

Και αφού ήταν ο μεγάλος συνθέτης εκείνος που το… έβγαλε από τη λίστα των «απαγορευμένων», το  video clip παίζει τελικά, στην αποκριάτικη εκπομπή.

Δείτε το απόσπασμα από τη συγκεκριμένη εκπομπή, με το σκετς που συμμετέχουν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Τζίμης Πανούσης, Παύλος Χαϊκάλης και ένας έφηβος της εποχής.

Πριν δείτε το video clip, ευχηθείτε και «χρόνια πολλά» στον Τζιμάκο, που γίνεται την Τέταρτη, 60 ετών.

https://www.youtube.com/watch?v=OR61PD2e2-w