Το πρωί της 22ης Οκτωβρίου ήταν μια διαφορετική μέρα για στους Petrovic. Η Bireska έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της και όπως ήταν φυσικό επικρατούσε ενθουσιασμός. Λίγα χρόνια αργότερα, αυτή την ημερομηνία τη γιόρταζε όχι μόνο η οικογένεια, αλλά όλος ο μπακσετικός πλανήτης. Τότε ήταν που ήρθε στον κόσμο ο Drazen, ο άνθρωπος που θα άλλαζε το άθλημα και θα έγραφε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του μπάσκετ.

Ο Drazen ζήλεψε τον μεγαλύτερό του αδερφό Aleksandar που έπαιζε μπάσκετ και ήθελε να ασχοληθεί και αυτός. Με τη διαφορά ότι ο μικρός ήταν ένας μάγος με τη μπάλα στα χέρια. Και το έδειξε από νωρίς. Μόλις στα 16 του πετύχαινε 30 πόντους και πάνω, ως βασικό μέλος της αντρικής ομάδας της Σιμπένκα και έδειξε αποφασισμένος να τα κατακτήσει όλα.

Πήγε στην Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ και τότε ξεκίνησε το έπος του. Από το 1984 (έως το 1988) κέρδισε 1 πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας, 2 Κύπελλα, αλλά και 3 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, δείχνοντας ότι είναι ο καλύτερος. Ενώ και με την Εθνική (πρώτα της Γιουγκοσλαβίας και μετέπειτα της Κροατίας) έκανε θαύματα – συνολικά κατέκτησε 8 μετάλλια, 3 από αυτά χρυσά.

Michael Jordan: Ήταν ο μόνος παίκτης που με κοιτούσε στα μάτια χωρίς να φοβάται

Και μετά από ένα πέρασμα από τη Ρεάλ Μαδρίτης (που της χάρισε το Κύπελλο Ισπανίας και το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Κυπελλούχων) ήρθε η ώρα για το μεγάλο βήμα στη καριέρα του το 1989: το NBA.

Ωστόσο εκεί ήταν που τα βρήκε σκούρα. Οι δύο πρώτες χρονιές στους Πόρτλαντ Μπλέιζερς ήταν απογοητευτικές και ο Drazen που είχε μάθει να είναι πάντα το πρώτο βιολί, δεν άντεξε. Απαίτησε μεταγραφή στους Νετς (1991) και έλαμψε. Με το καλημέρα έγινε ο ηγέτης της ομάδας του, οδηγώντας την για πρώτη φορά μετά το 1986 στα πλέι-φο. Κάνοντας ακόμα και τον μεγάλο Michael Jordan να δηλώσει αρκετά χρόνια μετά «ήταν ο μόνος παίκτης που με κοιτούσε στα μάτια χωρίς να φοβάται».

Ωστόσο ένιωθε ότι ο κόσμος του NBA δεν τον ήθελε. Και οι φήμες για επιστροφή του στην Ευρώπη και μάλιστα στην Ελλάδα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού άρχισαν να ακούγονται. Αλήθεια ή ψέματα, κανείς δεν ξέρει. Στις 7 Ιουνίου 1993, φεύγοντας με το αμάξι του από την Πολωνία, όπου βρισκόταν για αγώνα της εθνικής Κροατίας, ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα και έχασε τη ζωή του. Ήταν 29 χρονών και το σίγουρο είναι πως δεν είχε προλάβει να μας δείξει όλο του το ταλέντο.