Καλύτερη στιγμή για να κάνει outing δεν θα μπορούσε να βρει ο Michael Sam. Ακριβώς πάνω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, όταν έχει ανάψει ο καυγάς για την ομοφοβική πολιτική της κυβέρνησης Putin. Εκεί λοιπόν όπου ο φίλαθλος κόσμος (και όχι μόνο) συζητάει για το καυτό θέμα της καταπίεσης των ομοφυλόφιλων στη μαμά Ρωσία, έρχεται ένας αθλητής πρώτου μεγέθους και δηλώνει ότι είναι gay. Και τι αθλητής, παρακαλώ! Ένα γομάρι σχεδόν δυο μέτρα και 120 κιλά, παιχταράς του αμερικάνου football στο κολέγιο. Τράβα τώρα ηλίθιε να του πεις ότι είναι λουλού, ότι είναι κότα, ότι είναι κουκλίτσα. 

O Μichael Sam δεν είναι ακόμη επαγγελματίας στη National Football League – NFL για τους φίλους. Κέρδισε όμως το κύπελλο Cotton Bowl με το πανεπιστήμιο του Μιζούρι, ψηφίστηκε στην πρώτη ομάδα των All American παικτών, ανακηρύχθηκε από το Associated Press αμυντικός της σεζόν στην Νότιο-Ανατολική Περιφέρεια (Southeastern Conference), την ισχυρότερη όλων δηλαδή στο Αμερικάνικο κολεγιακό πρωτάθλημα. Και υπό κανονικές συνθήκες, θα τον επέλεγαν στον τρίτο ή τέταρτο γύρο του φετινού ντραφτ των επαγγελματιών, άρα θα κέρδιζε ένα καλό συμβόλαιο και θα ανοιγόταν εμπρός του οι προοπτικές μιας κάτι παραπάνω από συμπαθητικής καριέρας.

Ενώ τώρα; Ενώ τώρα, ενδέχεται να τρομάξουν κάποιες ομάδες από την υπερπροβολή της σεξουαλικής του ταυτότητας, μπορεί κάποιοι παίκτες ομοφοβικοί να θέσουν βέτο για τον υποψήφιο συμπαίκτη, ίσως κάποιοι ιδιοκτήτες να το ξανασκεφτούν το θέμα. Κι αυτό είναι που κάνει ακόμη μεγαλύτερη τη μαγκιά του Sam. Ότι βγήκε και το ‘πε τώρα, δεν περίμενε πρώτα να επιλεγεί και να υπογράψει συμβόλαιο κι ύστερα να ανοίξει την καρδιά του στα media. Ο παίκτης του μπάσκετ John Amaechi, ας πούμε, που είχε περάσει κι από τον Παναθηναϊκό, πρώτα αποσύρθηκε από τα γήπεδα κι ύστερα έκανε outing. Κι ο έτερος παίκτης του ΝΒΑ Jason Collins, πρώτα έφτασε στην ηλικία των 34 ετών κι εξάντλησε τα περιθώρια της επαγγελματικής του καριέρας, για να πράξει αναλόγως. 

Ας επιστρέψουμε όμως στον Sam και στον επαγγελματικό αθλητισμό του σήμερα. Αν τα καταφέρει και υπογράψει συμβόλαιο, θα είναι ο πρώτος ανοιχτά gay αθλητής σε όλες τις ομοσπονδίες των ΗΠΑ. Και στο football και στο μπέιζμπολ και στο μπάσκετ και στο χόκεϊ επί πάγου, παντού. Ο ένας και μοναδικός, ιδίως στο NFL που πολύ περισσότερο από άθλημα είναι σφαγή. Μας το έδειξε αυτό ο Oliver Stone στην ταινία του «Any given Sunday», το καταλάβαμε κι εμείς οι Ευρωπαίοι που νομίζουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι ζόρικο σπορ. Μπορεί και να είναι, αλλά μπροστά στο American football μοιάζει με χορό νηπιαγωγείου. Εκεί μπορεί να γίνεις κομμάτια από τη μία μέρα στην άλλη, να σπάσεις χέρια και πόδια, να τσακίσεις πλευρά, να δέσεις φιόγκο τη σπονδυλική σου στήλη. Και ούτε ένας από τους 1.600 παίκτες της ομοσπονδίας δεν έχει δηλώσει gay. Σε αυτόν τον κόσμο λοιπόν, ετοιμάζεται να μπει φoρτσάτος ο 24χρονος Michael Sam. Με το κεφάλι ψηλά και το χαμόγελο στα χείλη. Και τη φωνή του Tom Robinson ν’ αντηχεί στο αθάνατο άσμα: «Sing if you’re glad to be gay»!