Το βράδυ της Πέμπτης, η είδηση πως ο Χρήστος Πανόπουλος, ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Scoda Ξάνθη και της ΒΙΑΜΑΡ, της εταιρίας που εισάγει τα αυτοκίνητα Scoda παρέσυρε και σκότωσε δύο ανθρώπους, σόκαρε την κοινή γνώμη.

Σε έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, στην Εγνατία οδό, με ελλιπή φωτισμό στο σημείο που συνέβη το μοιραίο. «Προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά δεν πρόλαβε να αποφύγει το μοιραίο», λένε τα ρεπορτάζ που θέλουν τον επιχειρηματία σε κατάσταση σοκ.

Για τους ποδοσφαιρόφιλους, ο Χρήστος Πανόπουλος αποτελεί ένα είδος σύγχρονου «Δον Κιχώτη». Πήρε μια επαρχιακή ομάδα και την πήγε σε άλλη διάσταση. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του επαγγελματικού αθλητισμού της χώρας, που μια ΠΑΕ προσθέτει τον χορηγό της στο όνομά της.  Μεταμορφώνει μια ομάδα ασανσέρ (κάθε χρόνο ανεβοκατέβαινε τις κατηγορίες) σε ομάδα πρότυπο, στολίδι για την πόλη. Από το 1991 όταν και ενεπλάκη με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ο Χρήστος Πανόπουλος προσέφερε όσα καμία άλλη ομάδα  της περιφέρειας δεν διαθέτει. Οικονομική σταθερότητα, προοπτική για ποδοσφαιριστές, προπονητές (ε, όχι και τόσο) και εργαζομένους πέριξ της ομάδας (από φροντιστές μέχρι τοπικούς δημοσιογράφους).

Το 2004 ο πολύς… Πελέ κόβει την κορδέλα του Scoda Ξάνθη Arena, του νέου, υπερσύγχρονου γηπέδου της ομάδας.  3 χρόνια αργότερα, η ΠΑΕ εγκαινιάζει το προπονητήριό της, μια ακόμη πολυτέλεια για επαρχιακή ομάδα. Δύο γήπεδα, αποδυτήρια, γυμναστήριο, φυσιοθεραπευτικό κέντρο, ιατρείο, γραφεία προπονητών, αίθουσα αναψυχής. Η ομάδα κινείται στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και ο Χρήστος Πανόπουλος, παρόλο που δεν σηκώνει τρόπαια και τίτλους, είναι πάντα εκεί, οραματιστής και «Δον Κιχώτης».

 «Πρέπει να μιλήσουμε για τη χώρα πρώτα. Το 2013 θα είναι δυσκολότερο. Το ποδόσφαιρο δεν θα είναι εξαίρεση. Για την Ξάνθη θα πάμε σε πολύ σημαντικές μειώσεις σε όλα τα επίπεδα, για να πληρώνουμε. Αυτό θέλουμε. Θα κάνουμε περικοπές για να αντέξουμε. Δεν θα μας ενδιαφέρει αν αυτή η κατάσταση οδηγήσει σε άλλη κατηγορία. Θέλουμε καθαρή εταιρία. Αν μπορεί να είναι καθαρή και να μετέχει Super League, καλώς», δήλωνε σε συνέντευξή του στις 15 Μαρτίου του 2012.

Από την ομάδα που ονειρεύτηκε και έστησε, βγήκαν παίκτες όπως οι Ζήσης Βρύζας, Άκης Ζήκος, Στέλιος Βενετίδης, Χρήστος Πατσατζόγλου, Παρασκευάς Άντζας, Βασίλης Τοροσίδης, Μαρίνος Ουζουνίδης, Νίκος Κωστένογλου, Νίκος Κεχαγιάς, Νίκος Καραγεωργίου. Ποδοσφαιριστές που προσέφεραν όχι μόνο θέαμα, αλλά φόρεσαν τη φανέλα της Εθνικής ομάδας, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς έχουν γίνει ποδοσφαιράνθρωποι, αφού συνεχίζουν ακόμη να κινούνται στο χώρο του αγαπημένου τους αθλήματος.

Φυσικά, υπάρχουν και τα μείον… Ο Χρήστος Πανόπουλος μπορεί να αλλάζει προπονητή πιο συχνά και από πουκάμισα. Αλλά το αγαπημένο του χόμπι, δεν είναι το πήγαινε-έλα των προπονητών (τρεις – τέσσερις είναι που… πηγαινοέρχονται) .

Κάθε Κυριακή, η ποδοσφαιρική Ελλάδα περιμένει το τέλος των αγώνων της Ξάνθης, μήπως και ο Πανόπουλος βγάλει ανακοίνωση. Μια φορά μάλιστα, είχε κάνει την έκπληξη και εξέδωσε ανακοίνωση στο ημίχρονο αγώνα, κάτι που αποτελεί αξεπέραστο ρεκόρ παγκοσμίως. Τις πιο πολλές φορές, μία ανακοίνωση του μεγαλομετόχου της Scoda μπορεί να είναι το πιο απολαυστικό πράγμα ολόκληρης αγωνιστικής. Μάλιστα έχει καταφερθεί και εναντίον της ομάδας του, μετά από μια ισοπαλία εναντίον της Κέρκυρας:

«Είναι μεγάλη ντροπή, πρώτα για τον προπονητή και εν συνεχεία για τους ποδοσφαιριστές να παρουσιάζουν την εικόνα που παρουσίασαν σήμερα απέναντι στην ομάδα της Κέρκυρας. Την ίδια εικόνα, για να μην κοροϊδευόμαστε, παρουσίασαν και στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, την ίδια κακή εικόνα παρουσίασαν και στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, με εξαίρεση ένα 25λεπτο.

Δυστυχώς κάποιοι στη Σκόντα Ξάνθη πιστεύουν ότι η ομάδα αγωνίζεται στο Ισπανικό Πρωτάθλημα και όχι μόνον αυτό, αλλά ότι κάθε Κυριακή παίζουν με την Μπαρτσελόνα. Όλοι αυτοί οφείλουν να ξυπνήσουν και να καταλάβουν ότι η συγκεκριμένη ομάδα συμμετέχει στο χειρότερο πρωτάθλημα από άποψης ποιοτικότητας ομάδων, ίσως από ίδρυσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Υπάρχουν ομάδες που πιθανόν να μην έχουν παίκτες να συμπληρώσουν 18άδα και 19άδα και αν έχουν, είναι νέα παιδιά που τα βάζουν γιατί δεν έχουν τίποτα άλλο. Άρα λοιπόν, όσοι συμμετέχουν σ’ αυτήν την ομάδα που λέγεται Σκόντα Ξάνθη να ξυπνήσουν από τον ύπνο τους, να τσιμπηθούν και να καταλάβουν ότι δεν παίζουν κάθε Κυριακή με Μπαρτσελόνες.

Συγχαρητήρια στον προπονητή της Κέρκυρας και στους ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν σ’ αυτήν, γιατί με τέτοια προβλήματα παλεύουν για το καλύτερο. Τους εύχομαι, ειλικρινά, καλή συνέχεια».

Το παιχνίδι της μοίρας είχε σκληρό τέλος για τους δύο ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε εκείνο το σκοτεινό σημείο της Εγνατίας Οδού. Φυσικά και εκείνοι θα είχαν τις δικές τους ιστορίες, τους δικούς τους ανθρώπους που τους αγαπούσαν. Το σκληρό παιχνίδι της μοίρας συνεχίζεται, όμως, και για τον Χρήστο Πανόπουλο. Και όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, «αλίμονο σε αυτούς που μένουν πίσω». Και αυτό ισχύει και για τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και για τον επιχειρηματία.