Όταν είσαι νέος σε ένα μέρος έχεις τη λαχτάρα της εξερεύνησης. Η μαγεία του να ανακαλύπτεις νέους δρόμους, νέα στέκια, ξεχωριστά μπιστρό, να χάνεσαι στα στενά και να καταλήγεις σε ένα υπέροχο πάρκο ή σε ένα βιβλιοπωλείο με παλιές εκδόσεις, δεν μπορεί να συγκριθεί. Η διαδικασία του να ανακαλύπτεις μία πόλη από την αρχή είναι σαν να ανακαλύπτεις έναν καινούριο κόσμο. Πόσο μάλλον μία πόλη όπως το Παρίσι. Μετά από πολύ περπάτημα, αρκετό χάσιμο και λίγους μήνες, αυτά είναι τα 10+1 κρυφά κι αγαπημένα μου μέρη στην πόλη του Φωτός, που δεν θα βρεις σε κανέναν τουριστικό οδηγό και που αξίζει να δεις αν σε βγάλει ο δρόμος σου από εδώ.

1. Μυστική είσοδος στο Λούβρο

Σε κάθε τουριστικό οδηγό, σε αυτά που θα σου προτείνει να κάνεις οπωσδήποτε στην πόλη είναι να επισκεφτείς το Μουσείο του Λούβρου. Αυτό που δεν λέει όμως είναι πως για να αποφύγεις τις μεγάλες ουρές για τον έλεγχο στην είσοδο του Μουσείου, μπορείς να μπεις από την είσοδο του Carousel όπου βρίσκεται το μεγάλο πολυκατάστημα κι όχι από τις Πυραμίδες. Από εκεί θα φτάσεις απευθείας στα εκδοτήρια των εισιτηρίων έχοντας γλιτώσει τουλάχιστον μία ώρα ορθοστασίας.

2. Αφρικανικός πολυχώρος

Στις όχθες του Canal Saint Martin, θα βρεις τον αφρικανικό πολυχώρο, «Le Comptoir Général». Μην φύγεις από την πόλη αν δεν τον επισκεφτείς. Πιες το ποτό σου σε ποτήρι καρύδας, απόλαυσε εξωτικά εδέσματα και βάλε στη συλλογή σου second hand ρούχα κι αντικείμενα που θα βρεις να πωλούνται στον πρώτο όροφο. Αν είσαι τυχερός μπορεί να πετύχεις κάποιο live ή προβολή ταινίας.

3. Γεύση από Γαλλικό Μάη

Αν θες να πάρεις μία γεύση από το επαναστατικό Παρίσι του Μάη του ’68, το βιβλιοπωλείο «La Brèche» στο 12ο διαμέρισμα είναι το κατάλληλο σημείο. Ένα θησαυρός από σπάνιες εκδόσεις, περιοδικά, εφημερίδες και αφίσες του Γαλλικού Μάη σε μεταφέρουν στην πιο σημαντική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της πόλης.  

4. Το καλύτερο σουβλάκι της πόλης

Όλοι όσοι ζούμε στο Παρίσι έχουμε τον καημό ότι δεν μπορούμε να γευτούμε το κλασικό ελληνικό σουβλάκι. Διασχίζοντας τη Faubourg-Saint-Denis μετά την πύλη στο δεξί σου χέρι θα δεις ένα κούρδικο μικρό μαγαζάκι με ξυλόφουρνο. Εκεί θα βρεις το πιο ωραίο λαχματζούν και την πιο κοντινή εκδοχή σε ελληνικό σουβλάκι που υπάρχει στο Παρίσι (έχω φάει πολλές αηδίες μέχρι να το ανακαλύψω, είναι το καλύτερο, πίστεψέ με!).

5. Ένα μικρό «Μοναστηράκι» στο Παρίσι

Στα βόρεια προάστια του Παρισιού θα βρεις ένα μικρό «Μοναστηράκι» στο «Marché aux puces de Saint-Ouen». Μπες μέσα στην ανοιχτή αγορά και βρες παλιές αντίκες, μαγαζιά με vintage ρούχα, πίνακες, βιβλία, μέχρι και κουμπιά, στολίδια και παλιά γραμματόσημα. Ό, τι μπορεί να ψάχνεις, σίγουρα θα το βρεις εκεί.

6. Τράβα κουπί

Αν τύχει να βρεθείς στο Παρίσι κατά την περίοδο του καλοκαιριού, αφιέρωσε μία μέρα για πικ νικ στα γρασίδια κάποιου πάρκου. Σου προτείνω τη «Lac Daumesnil», όπου θα βρεις μία τεράστια λίμνη για να κάνεις βαρκάδα, δίπλα από ένα κοπάδι κύκνων.

7. Η πιο φτηνή κρέπα

Δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη κρέπα του Παρισιού, όμως στην οδό Mouffetard θα συναντήσεις ένα μικρό γαλάζιο κρεπάδικο, που έχει την πιο φτηνή κρέπα της πόλης. Με μόλις 5, 50 ευρώ τρως το μενού που περιλαμβάνει μια αλμυρή, μια γλυκιά κρέπα μαζί με ένα αναψυκτικό! Σλουρπ!

8. Ένα σπάνιο δισκάδικο

Στην 53 rue Notre Dame de Nazareth θα βρεις το Superfly Records ένα μικρό μαγαζάκι με βινύλια με μουσικές από όλων τον κόσμο και με έμφαση σε σπάνιους δίσκους για όσους αγαπούν τη jazz, afro, reggae και groovy rock σκηνή.

9. Οι καλύτερες καντίνες της πόλης

Στον αριθμό 39 της rue de Bretagne, θα βρεις το «Marché des Enfants Rouges», την κλειστή αγορά με καντίνες από όλο τον κόσμο. Δοκίμασε φελάφελ από το λιβανέζικο, σαλάμια από την καντίνα της Ιταλίας ή μαγειρευτά από την καντίνα του Μαρόκο.  Φεύγοντας μην παραλείψεις να αγοράσεις για ενθύμιο μία μικρή φωτογραφία κάποιου άγνωστου από το φωτογραφείο στην έξοδο της αγοράς.

10. Κρυφό υπόγειο μπαρ

 Αν περάσεις έξω από την 52 rue de Saintonge στο 3o διαμέρισμα του Παρισιού θα δεις ένα μεξικάνικο που δε θα σου γεμίσει και πολύ το μάτι. Πες στον πορτιέρη το συνθηματικό, δηλαδή ότι είσαι για το μπαρ. Τότε εκείνος, αφού σε τσεκάρει από πάνω μέχρι κάτω, θα σε οδηγήσει στο πιο κρυφό υπόγειο μπαρ του Παρισιού, όπου θα απολαύσεις το καλύτερο κοκτέιλ της πόλης από τον Μίκα.

+1. Η κρυφή αυλή

Αξίζει να απολαύσεις έναν καφέ κι ένα βιβλίο στην αυλή της «École normale supérieure» αν σε βγάλει ο δρόμος κοντά στην Σορβόννη στρίψε στα στενά και βρες την 29 rue d’ulm. Είναι πολύ καλύτερο από το να κάτσεις στους κήπους του Λουξεμβούργου μαζί με όλους τους τουρίστες και τα παιδάκια που τρέχουν δεξιά κι αριστερά. Θα με θυμηθείς.

https://www.youtube.com/watch?v=RfDv5TTJ3Bc