Τι κι αν ολοκληρώθηκε η θητεία του στην προεδρία του Eurogroup; Τι κι αν έχασε τον πρωθυπουργικό θώκο του Λουξεμβούργου έπειτα από 19 χρόνια; Πολλοί μίλησαν για το πολιτικό τέλος του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, όμως o πολυμήχανος και πολύπειρος συντηρητικός πολιτικός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

Ο 59χρονος Γιουνκέρ βάλθηκε να διαψεύσει όσους νόμιζαν ότι θα αποσυρόταν από την πολιτική, απολαμβάνοντας με ησυχία το ποτό και το κάπνισμα που τόσο λατρεύει. Ο λουξεμβουργιανός πολιτικός είναι πλέον το νο. 1 φαβορί για να διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού όπως όλα δείχνουν παίρνει το «δαχτυλίδι» της υποψηφιότητας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τα χέρια της Άνγκελα Μέρκελ, αλλάζοντας τα δεδομένα που ήθελαν τις σχέσεις τους εχθρικές.

Το ψυχρό κλίμα μεταξύ των δύο συντηρητικών πολιτικών έχει ρίζες στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας όταν η Μέρκελ ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση. Ο Γιουνκέρ συνεργαζόταν στενά με τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρτχαρντ Σρέντερ. Σε μία μίνι Σύνοδο στο Βέλγιο με τον Σρέντερ, τον Ζακ Σιράκ και τον Γκι Φέρχοφσταντ, ο Γιουνκέρ δεν ενημέρωσε για τα αντικείμενα των συζητήσεων το CDU, ως «αδελφό» κόμμα, με τη μετέπειτα καγκελάριο να εξοργίζεται. 

Τελικά, πριν από μερικές μέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times όλα άλλαξαν: Η Μέρκελ κάλεσε τηλεφωνικώς τον Γιουνκέρ και του εξέφρασε τη στήριξή της, γεγονός που τον θέτει αυτομάτως φαβορί για την υποψηφιότητα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην κούρσα για την Κομισιόν και επίσης φαβορί για τη διαδοχή Μπαρόζο αφού το EPP αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στις ευρωεκλογές, άρα και την ευχέρεια να «εκλέξει» πρόεδρο της Επιτροπής. 

Ο επί μία οκταετία πρόεδρος του Eurogroup (2005-2013) απέκτησε έναν τόσο ισχυρό κύκλο στις Βρυξέλλες, ως γνωστός υπερασπιστής του κοινού νομίσματος και του ευρωπαϊκού οράματος, που δεν τον άγγιξαν τα «καρφιά» περί εθισμού του από το αλκοόλ. Ο διάδοχός του στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε τηλεοπτική εκπομπή της ολλανδικής τηλεόρασης, ουσιαστικά μίλησε για συνεδριάσεις που επηρεάστηκαν από την κακή συνήθεια του Γιουνκέρ. Σε ερώτηση για το εάν οι συμμετέχοντες στο Eurogroup σταμάτησαν να καπνίζουν και να πίνουν, ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «αυτό απαγορευόταν πάντα. Μόνον ο πρόεδρος δεν το τηρούσε» διότι είναι ένας «δεινός καπνιστής και πότης».

Δύο μέρες αργότερα ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός απάντησε με νόημα πως δεν σχολιάζει «δηλώσεις» σε χιουμοριστική εκπομπή της ολλανδικής τηλεόρασης και πως «δεν έχει κανένα πρόβλημα με το αλκoόλ». Τον «θόρυβο» που προκάλεσε ο ολλανδός σύμμαχος της Μέρκελ συνέχισε δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, το οποίο σε άρθρο του τόνισε πως στο Λουξεμβούργο είναι κοινό μυστικό η έφεση του Γιουνκέρ στο ποτό.

Όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον «Mr. Euro», γιο μεταλλωρύχου και συνδικαλιστή, αφού έχει βάλει για τα καλά πλώρη ξανά για την πλατεία Schuman των Βρυξελλών, όπου βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.