Ποπ κορν, αναψυκτικό (για κάποιους ποτό σε φλασκί) και φύγαμε. Ποιες ταινίες αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (6-12/02).

Her (Δικός της)

Σκηνοθεσία: Spike Jonze

Πρωταγωνιστούν: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde, Chris Pratt, Scarlett Johansson (voice)

Πλοκή: Τοποθετημένη στο Λος Άντζελες στο εγγύς μέλλον, η ταινία ακολουθεί τον Θίοντορ, έναν ιδιόμορφο, τρυφερό άνδρα ο οποίος βγάζει τα προς το ζην γράφοντας συγκινητικές, προσωπικές επιστολές για άλλους ανθρώπους. Πληγωμένος από το τέλος μιας μακρόχρονης σχέσης, ενθουσιάζεται από ένα νέο, εξελιγμένο λειτουργικό σύστημα, το οποίο υπόσχεται να είναι μια διαισθητική και μοναδική οντότητα. Με την εγκατάστασή του, απολαμβάνει τη γνωριμία του με τη «Σαμάνθα», μια έξυπνη γυναικεία φωνή η οποία διαθέτει ενόραση, ευαισθησία και απρόσμενο χιούμορ. Καθώς οι ανάγκες της και οι επιθυμίες της μεγαλώνουν, παράλληλα με τις δικές του, η φιλία τους εμβαθύνει σε έναν αναπόφευκτο έρωτα.

Trivia: Από τις πιο υπέροχες κινηματογραφικές εκπλήξεις του 2013, η ταινία είναι υποψήφια για πέντε Οσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Τραγουδιού και Μουσικής. Στη… συλλογή της έχει ήδη την Χρυσή Σφαίρα για το σενάριο κι άλλα σαράντα βραβεία και 51 υποψηφιότητες, από διάφορες Ενώσεις και Σωματεία.

Το provocateur σχόλιο: Το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο της περσινής χρονιάς, ένα μικρό αριστούργημα του Spike Jonze, για τους κινδύνους της μοναξιάς, τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξέλιξη της φύσης της αγάπης στα χρόνια της τεχνολογίας. Υπέροχη μουσική, εξαιρετική φωτογραφία, αδικημένος ο Joaquin Phoenix από τις υποψηφιότητες της Ακαδημίας. 

 

Robocop

Σκηνοθεσία: Jose Padilha

Πρωταγωνιστούν: Joel Kinnaman, Gary Oldman, Michael Keaton, Samuel  Jackson, Abbie Cornish, Jackie Earle Harley, Jay Baruchel

Πλοκή: Σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, η πρωτοπόρος πολυεθνική εταιρεία OmniCorp κρατάει τα ηνία της ρομποτικής τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας στην Αμερική παγκόσμια στρατιωτική υπεροχή. Παρ’ όλα αυτά η αμφιλεγόμενη τεχνολογία της δεν έχει υιοθετηθεί για την επιβολή του νόμου στους δρόμους των ΗΠΑ. Η κατάλληλη ευκαιρία δίνεται όταν η OmniCorp αναλαμβάνει να μετατρέψει τον αστυνομικό Alex Murphy που τραυματίζεται σοβαρά στη γραμμή του καθήκοντος, σε πανίσχυρο άνθρωπο-ρομπότ. Ο Robocop επιστρέφει στους δρόμους του Ντιτρόιτ με απίστευτες νέες ικανότητες. Ομως οι μνήμες του ως άνθρωπος τον κατατρέχουν ακόμα και γίνονται ο αστάθμητος παράγοντας για τα σχέδια της OmniCorp. 

Trivia: O Edward Norton και ο Sean Penn, απέρριψαν τους ρόλους στους οποίους θα δούμε αντίστοιχα τους Gary Oldman και Michael Keaton. 

Το provocateur σχόλιο: Ακόμη ένα remake μίας εμβληματικής ταινίας που σηματοδοτεί επίσης την επανεκκίνηση (reboot) του  franchise. Δεν περιμένουμε να δούμε κάτι ισότιμο της πρωτότυπης ταινίας του Verhoeven, δεν ξετρελαθήκαμε με το… Daft Punk look της μαύρης στολής του νέου Robocop, ευελπιστούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα λόγω του σκηνοθέτη, βραβευμένου με την Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου to 2008, για τους «Επίλεκτους» («Tropa D’ Elite»).

 

Μαντέλα: Ο Δρόμος Προς  Την Ελευθερία

Σκηνοθεσία: Justin Chadwick

Πρωταγωνιστούν: Idris Elba, Naomie Harris, Terry Pheto

Πλοκή: Η θρυλική ζωή του Νέλσον Μαντέλα: ενός απλού ανθρώπου που παρά τις προκλήσεις ζωής θριάμβευσε και καθιερώθηκε ως πρότυπο της σύγχρονης εποχής. Στην ταινία, συναντάμε τον Μαντέλα σε όλα τα στάδια της ζωής του: ως νεαρό αγόρι που φυλάει το κοπάδι του πατέρα του στο Τράνσκεϊ της Νότιας Αφρικής, ως δικηγόρο που αγοράζει ακριβά κοστούμια και αυτοκίνητα στο μεταπολεμικό Γιοχάνεσμπουργκ, ως ένοπλο επαναστάτη και συνήγορο του λαού της Νότιας Αφρικής την εποχή του δολοφονικού απαρτχάιντ, ως καταζητούμενο που φυλακίζεται στο Ρόμπεν Άιλαντ και, τέλος, ως τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής.

Trivia: Κατά την πρεμιέρα της ταινίας στο Λονδίνο, οι κόρες του Μαντέλα ειδοποιήθηκαν για το θάνατο του πατέρα τους. Ρωτήθηκαν αν θα ήθελαν να αναβληθεί η προβολή, αλλά αποφάσισαν να προχωρήσει κανονικά η πρεμιέρα. Μέχρι που έπεσαν οι τίτλοι τέλους και ανακοινώθηκε η θλιβερή είδηση, κανείς από το ακροατήριο δεν γνώριζε τι είχε συμβεί.

Το provocateur σχόλιο: Καλή αν και κάπως επιφανειακή καταγραφή της ιστορίας μίας τόσο μεγάλης μορφής, παρά το γεγονός ότι το σενάριο χρησιμοποιεί υλικό και από την αυτοβιογραφία του Μαντέλα. Ο Idris Elba, εξαιρετικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Delivery Man (Δεν τα φέρνει τα παιδιά ο πελαργός)

Σκηνοθεσία: Ken Scott

Πρωταγωνιστούν: Vince Vaughn, Chris Pratt, Cobie Smulders

Πλοκή: Ο Ντέιβιντ (Βινς Βον) είναι ένας καλοκάγαθος και ταλαίπωρος, απλός, καθημερινός άνθρωπος, η ζωή του οποίου ανατρέπεται, όταν μαθαίνει – εντελώς ξαφνικά – πως έχει φέρει στον κόσμο 533 παιδιά καθώς στο παρελθόν ήταν δωρητής σπέρματος. Ενώ προσπαθεί να συμμαζέψει τα χρέη του ενημερώνεται ότι τα 142 από τα 533 παιδιά, που έχει μέχρι σήμερα, έχουν κινηθεί δικαστικά, κατά αγνώστου, προκειμένου να ανακαλύψουν την ταυτότητα του πραγματικού τους πατέρα.

Trivia: Πρόκειται για το remake της Γαλλο-Καναδικής κωμωδίας με τίτλο «Starbuck»  που κυκλοφόρησε το 2011, την οποία επίσης είχε σκηνοθετήσει ο Ken Scott.Επεκτείνοντας την αρχική ιστορία, η ταινία επανεξετάζει μία φαινομενικά απίθανη ιστορία πατρότητας. 

Το provocateur σχόλιο: Συμπαθητική κωμωδία, πρωτότυπο θέμα, τι καλά που θα ήταν να μην είχε τον Vince Vaughn…

https://www.youtube.com/watch?v=V1lZKDNJ4aQ