ΠΑΣΟΚος, (ο), φανατικός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχε ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες του Κινήματος, με το αζημίωτο.

ΠΑΣΟΚ (το), κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και έγινε μαζικό Κίνημα, έπειτα μόδα και στη συνέχεια ο συνδετικός κρίκος κοινωνίας – Κράτους.

Από το 1981 κι έπειτα το ΠΑΣΟΚ περνά στην κουλτούρα του Έλληνα, σχεδόν στο DNA ενός σημαντικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας. Πλέον, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το άλλοτε «κόμμα όλων των Ελλήνων», σε σημείο που αναρωτιέσαι πως έφτασε να κυβερνά αυτή τη χώρα, συνολικά πάνω από… 20 χρόνια (εάν προσθέσεις και τη συγκυβέρνηση).

Για όλους αυτούς που δεν ήταν η ιδεολογία, αλλά η ευκολία στη ζωή που προσέφερε το Κίνημα, πλέον αναζητούν μια νέα «στέγη» για να αποτελέσουν φάρους πολιτικής επικοινωνίας και να παλέψουν για την… επιβίωσή τους. 

Πλέον δεν αναφέρουν ποτέ, πότε και υπό ποιες συνθήκες έχουν επισκεφθεί μια πόλη.

Έτσι, η φράση μετατρέπεται ως εξής: 

Μέχρι το 2009: «Στα Γιάννενα πήγα το 1987, με το λεωφορείο, σε μια ομιλία του Ανδρέα». Από το 2010: «Τα Γιάννενα είναι όμορφη πόλη, είχαμε πάει με τα παιδιά το 1987».

Επίσης, αυτοί που σπούδασαν στο εξωτερικό και ερχόταν με τα τζάμπα-τσάρτερ-της-νίκης, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα. 

Μέχρι το 2009 μπορούσαν άνετα να πουν: «Θα ξεχάσω εγώ τα τζάμπα πήγαινε-έλα, με τα πράσινα αεροπλάνα το 1996/2000/2004;».

Από το 2010 και έπειτα: «Δεν έτρωγα τίποτε για ένα μήνα, μόνο και μόνο για να επιστρέψω στην Ελλάδα και να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα. Είμαι υπεύθυνος πολίτης».

Επίσης, οι ιδιότητες των προέδρων σε Τοπικές Οργανώσεις, συνδικαλιστικές επιτροπές στηριζόμενες από το ΠΑΣΟΚ, η ΠΑΣΠ, θα πρέπει να μην αναφέρονται πλέον, ούτε σε βιογραφικά, ούτε σε ιστορίες. Επίσης, σημαντικό είναι να προσπαθούν να μην γυρνούν το κεφάλι όταν κάποιος στο δρόμο φωνάζει αόριστα «πρόεδρε». Καλό θα ήταν οι συγκεκριμένοι να κάνουν μια μικρή εξάσκηση στο σπίτι, για να μην καρφωθούν!

Δεν αναφέρουν λέξεις που έχουν συνδεθεί με το Κίνημα. Και αυτές είναι μερικές που μπορεί να προδώσουν: 

«Αλλαγή»

«Εκσυγχρονισμός»

«Επιδόματα»

«Καστρί»

«Κλαδικές»

«Μακέτο»

«Λαοθάλασσα»

«Opengov»

«Πίπα»

«Πχοιότητα»

«Συνδικαλιστής» 

«Υποεπιτροπές»   

 

Ατάκες που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί, ακόμη και εάν πρόκειται να… ξιφουλκεί εναντίον του ΠΑΣΟΚ.

«Το όλον ΠΑΣΟΚ»

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ»

«Ο λαός στην εξουσία»

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ»

«Ώρα ΠΑΣΟΚ»

«Το βαθύ ΠΑΣΟΚ»

«Θείο Βρέφος»

«Από τα βάθη της καρδιάς μου»

«ΠΑΣΟΚ plus»

Εξωτερική εμφάνιση/ντύσιμο

Ζιβάγκο: Το… άλλο σύμβολο του ΠΑΣΟΚ, που έγινε μόδα από τον ιδρυτή του κόμματος, Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό παλιά. Στις ημέρες μας, πρέπει να παραμένουν ερμητικά κλειδωμένα στις ντουλάπες. Ειδικά εκείνα που φαίνονται πως είναι μια άλλης εποχής. Φωτογραφίες στις οποίες διακρίνεται καθαρά ο ΠΑΣΟΚος να φοράει ζιβάγκο, καλύτερα είναι να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στο… χρονοντούλαπο.

Μουστάκι: Έχει συνδεθεί με το ΠΑΚ και το ΠΑΣΟΚ του πρώτου μισού της δεκαετίας του 80. Φόρος τιμής στα ρομαντικά χρόνια του Κινήματος, παλιά, πλέον δείγμα «πράσινου παρελθόντος». Αν ήταν στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ (είδος που προστατεύεται), μπορούν να το παίξουν χιπστεράδες… Αν πρόκειται για άτομα άνω των 45, δεν μπορούμε να βρούμε κάποια.

Lacoste: Μπλουζάκι που έχει συνδεθεί με την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος.  Το «κροκοδειλάκι» έγινε το εναλλακτικό σήμα του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Αν μπορούν να παραμείνουν σε έναν χώρο, φορώντας το σακάκι ή το μπουφάν τους, καλώς… Αλλιώς, καλό θα ήταν να ξηλώσουν το «κροκοδειλάκι» ή να φοράνε κάτι από επάνω που θα το καλύπτει, όπως κασκόλ.

Ο ύμνος του ΠΑΣΟΚ «θα σε ξανάβρω στους μπαχτσέδες, 3 του Σεπτέμβρη να περνάς και τσικουδιά στους καφενέδες, τα παλικάρια να κερνάς», μεταλλάχθηκε με τα χρόνια και έγινε «θα σε ξανάβρω στο Mercedes, 3 του Σεπτέμβρη να περνάς και τεκίλες στους κανάπεδες, τα γκομενάκια να περνάς», χαρακτηρίζουν δύο πολύ σημαντικές περιόδους της χώρας. Δυστυχώς τρίτη, δεν θα υπάρξει. Αναμένουμε να βγει ένας αποχαιρετιστήριος ύμνος –αμανές για το κατευόδιο. 

Ραντεβού στα… ραφτάδικα!