Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Μια εποχή που δεν υπήρχαν οι Beatles να τρελαίνουν τον κόσμο, ο «Βασιλιάς» Elvis Presley υπηρετούσε τη θητεία του και το rock ‘n’ roll έψαχνε τους νέους του ήρωες. Και τελικά δεν άργησε να τους βρει στο πρόσωπο 3 νέων μουσικών: το 1959 οι Buddy Holly, Ritchie Valens και  J. P. Richardson ήταν τα αγαπημένα πρόσωπα της νεολαίας και σάρωναν στα charts. 

Και ήταν η χρονιά που αποφασίζουν να κάνουν μαζί ένα tour στις ΗΠΑ – ένα tour που πάει εκπληκτικά και γεμίζει τις αίθουσες που έπαιζαν. Οι Holly, Valens και Richardson είναι αστέρια. Σχεδόν κάθε μέρα έπρεπε να δίνουν και μία συναυλία. Το πούλμαν που είχαν νοικιάσει για τις μετακινήσεις τους είχε χαλασμένο κλιματισμό, σε μια περίοδο με θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Έτσι, σε μία στάση τους στο Κλίαρ Λέικ για μια εμβόλιμη συναυλία, ο Holly σκέφθηκε να νοικιάσει ένα μικρό αεροπλάνο. Ήρθε σε συνεννόηση με μια τοπική εταιρεία και στη διάθεσή του τέθηκε ένα τετραθέσιο μονοκινητήριο Beechcraft Bonanza B35, με πιλότο τον Roger Peterson. 

Στην πορεία έγιναν κάποιες αλλαγές στους επιβάτες και τελικά τόσο ο Valens όσο και ο Richardson κατάφεραν να βρουν μια θέση, με τον μουσικό Waylon Jennings να μένει εκτός. Τότε άρχισε και η πλάκα, που τελικά αποδείχθηκε προφητική! Ο Valens είπε στον Jennings: «Ελπίζω να ξεπαγιάσεις στο λεωφορείο» και ο τελευταίος του απάντησε: «Πολύ ωραία, ελπίζω να πέσει το αεροπλάνο σου»! 

Το αεροπλάνο απογειώθηκε στη 1 τα ξημερώματα, χάθηκε από τα ραντάρ 2,5 ώρες αργότερα και τελικά τα συντρίμια του βρέθηκαν στις 6 το πρωί. Οι Buddy Holly, Ritchie Valens και  J. P. Richardson ήταν επίσημα νεκροί και, όπως έγραψε ο Τύπος της εποχής, αυτή ήταν η μέρα που πέθανε η μουσική.