Το σχέδιο άρχισε να καταστρώνεται το 1604, όταν μια ομάδα Καθολικών, ανήσυχοι από τη σκληροπυρηνική πολιτική του προτεστάντη βασιλιά Ιάκωβου Α’, αποφασίζουν να τον ανατρέψουν.

Αποφασίζουν ότι το καλύτερο σχέδιο είναι να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο και να δολοφονήσουν έτσι τον βασιλιά. Στρατολογούνται αρκετά μέλη, ανάμεσά τους και ο Guy Fawkes, ο οποίος  θα αναλάμβανε το επιχειρησιακό σκέλος της συνωμοσίας, ως πρώην στρατιωτικός. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των συνωμοτών, ο Φοκς θα τοποθετούσε βαρέλια με πυρίτιδα στο υπόγειο του Κοινοβουλίου και θα τα ανατίναζε στις 5 Νοεμβρίου του 1605, την ώρα που ο βασιλιάς θα μιλούσε στους λόρδους.

Ωστόσο η συνομωσία αποκαλύφθηκε και στις 4 Νοεμβρίου του 1605 συλλαμβάνεται ο Fawkes στο υπόγειο του Κοινοβουλίου, ενώ οι υπόλοιποι συνωμότες καταδιώκονται, κάποιοι συλλαμβάνονται και κάποιοι άλλοι εκτελούνται.

Η δίκη των 8 Καθολικών ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου 1606 και την ίδια μέρα όλοι καταδικάστηκαν σε θάνατο. Η ποινή εκτελέστηκε στις 31/1/1606.

Ο Fawkes ήταν ο εμπνευστής του κόμικ (που στη συνέχεια έγινε και ταινία) «V for Vendetta», ενώ μέχρι και ο John Lennon έχει χρησιμοποιήσει τη φράση «Remember, remember the 5th of November» στο κομμάτι «Remember».