Ποπ κορν, αναψυκτικό (για κάποιους ποτό σε φλασκί) και φύγαμε. Ποιες ταινίες αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (30/01-05/02).

Nymphomaniac: Μέρος 1

Σκηνοθεσία: Lars von Trier

Πρωταγωνιστούν: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Stacy Martin, Shia LaBeouf, Christian Slater, Jamie Bell, Uma Thurman, Udo Kier, Williem Dafoe, Connie Nielsen

Πλοκή:  Η Τζο, μια αυτο-διαγνωσμένη νυμφομανής αφηγείται τις εμπειρίες της ζωής της μέχρι και τη σημερινή ηλικία της των 50 ετών. Ενα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ, ο γοητευτικός εργένης Σέλιγκμαν, βρίσκει τη Τζο χτυπημένη σ’ ένα σοκάκι. Τη μεταφέρει στο διαμέρισμά του όπου τη φροντίζει και τη ρωτάει για τη ζωή της. Την ακούει με βαθιά προσήλωση καθώς η πολύπλευρη και χειμαρρώδης ζωή της, ξετυλίγεται σε 8 κεφάλαια.

Trivia: Αν αναρωτιέστε για το «Μέρος 1» του τίτλου, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ταινία είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, δίωρης διάρκειας το καθένα. Το «Μέρος 2» θα προβληθεί στην Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την τετράωρη εκδοχή που θα προβάλλεται παγκοσμίως. Και υπάρχει και η εκδοχή των 5,5 ωρών που αναμένεται να προβληθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2014.

To provocateur σχόλιο: Ακριβώς ότι περιμένατε να δείτε – αν και η εκδοχή των 5,5 ωρών είναι η πραγματικά…ολοκληρωμένη! Τώρα και να θέλαμε να μιλήσουμε για καλλιτεχνικές αρετές της ταινίας, δεν υπάρχει λόγος μια που το βομβαρδιστικό μάρκετινγκ έκανε ξεκάθαρο τόσους μήνες ότι δεν ποντάρει στη μουσική, τη φωτογραφία, και το… τι θέλει να πει ο ποιητής von Trier – ούτε καν ο ίδιος δεν πόνταρε σ’ αυτό για να ακουστεί η ταινία. Και ναι, έχει και υπόθεση! 

 

Ηρακλής: Η Αρχή του Θρύλου

Σκηνοθεσία:  Renny Harlin

Πρωταγωνιστούν: Kellan Lutz, Scott Adkins, Liam McIntyre, Gaia Weiss, Roxanne McKee, Luke Newberry, Johnathon Schaech

Πλοκή: Στην Αρχαία Ελλάδα του 1200 π.Χ. η βασίλισσα Αλκμήνη ενδίδει στις ερωτικές επιθυμίες του Δία και φέρνει στον κόσμο έναν γιο που θα ανατρέψει την τυραννική εξουσία του βασιλιά Αμφιτρύωνα και θα φέρει την ειρήνη σε μια χώρα που ταλαιπωρείται από δεινά. Αλλά αυτός ο γιος, ο Ηρακλής, δεν έχει ιδέα για την αληθινή του ταυτότητα και την προδιαγεγραμμένη μοίρα του. Το μόνο που επιθυμεί, είναι η αγάπη της Ηβης, της Πριγκήπισσας της Κρήτης που την έχουν υποσχεθεί στον αδελφό του. Κι ενώ η Ηβη και ο Ηρακλής σχεδιάζουν να το σκάσουν και να παντρευτούν, ο Ηρακλής συλλαμβάνεται από τους φρουρούς του Αμφιτρύωνα και καταδικάζεται σε θάνατο. Γλυτώνει το θάνατο και μαζί με τον συμπολεμιστή του αποφασίζει να απελευθερώσει το βασίλειο από την τυραννία του Αμφιτρύωνα, να κερδίσει την Ηβη, και να ανακηρυχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες ήρωες.

Trivia:  Για τον πρωταγωνιστή Kellan Lutz, αυτή δεν είναι η πρώτη του «επαφή» με την ελληνική μυθολογία. Είχε υποδυθεί τον Ποσειδώνα στους «Αθάνατους» του 2011.

Το provocateur σχόλιο: Επειδή στην Ελλάδα το «κράξιμο» μάλλον δεν το γλυτώνει η ταινία λόγω της απόκλισης από τη μυθολογία, ας δούμε τι μας άρεσε από τα trailer, πριν τη δούμε στο σινεμά για τα τελικά συμπεράσματα. Μας άρεσε που συνδυάζεται το υπερφυσικό στοιχείο της θεϊκής κατά το ήμισυ προέλευσης του Ηρακλή με μια ρεαλιστική υπόσταση που παραπέμπει σε υπαρκτό και όχι μυθολογικό πρόσωπο. Μας άρεσε η αισθητική «Μονομάχου» και «Σπάρτακου» και το ότι βλέπουμε τον τηλεοπτικό «Σπάρτακο» Liam McIntyre στο ρόλο του πιστού συμπολεμιστή του. Χτυπιόμαστε που ρίχνουν τον Ηρακλή σε ρωμαϊκή αρένα και που ονόμασαν τον Liam «Sotiris» (νέο κρούσμα μετά  τον «Stelio» Fassbender στους «300» και τον «Stavro» Stephen Dorff στους «Αθάνατους»), που σίγουρα θα φέρει τρελά γέλια στην αίθουσα! 

 

Στη Χώρα των Αλλων

Σκηνοθεσία: Hong Sang-Soo

Πρωταγωνιστούν: Isabelle Huppert, Jeong Yu-Mi, Yu Jun-Sang

Πλοκή: Μια νεαρή φοιτήτρια κινηματογράφου και η μητέρα της φεύγουν σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο για να δραπετεύσουν από τα ολοένα αυξανόμενα χρέη τους. Η κοπέλα ξεκινά να γράφει ένα σενάριο για μία ταινία μικρού μήκους για να ηρεμήσει. Στο σενάριό της, τρεις γυναίκες με το ίδιο όνομα, Αν, (ερμηνεύονται και οι τρεις από την Isabelle Hupert) εμφανίζονται διαδοχικά στην ίδια παραλιακή περιοχή. Η συναναστροφή  της κάθε «Αν» με τους κατοίκους λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλαπλά επίπεδα.

Trivia: Η ταινία, που προβάλλεται με αρκετή καθυστέρηση στη χώρα μας, είχε επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών το 2012.

Το provocateur σχόλιο: Από έναν από τους πιο καταξιωμένους δημιουργούς του σύγχρονου κορεάτικου κινηματογράφου, μία ατμοσφαιρική ελεγεία για την απομόνωση του ανθρώπου αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

 

Η Λιμουζίνα

Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Νίκος Κουρής, Δούκισσα Νομικού, Δημήτρης Καταλειφός, Παύλος Χαϊκάλης, Τάκης Σπυριδάκης, Σταμάτης Φασουλής, Ακύλας Καραζήσης, Adrian Freiling

Πλοκή: Η πανέμορφη Γαλλίδα Κολέτ από τη Λιμόζ, ξεκινά ένα ταξίδι με αυτοκίνητο. Συντροφιά της έχει τον Γερμανό Μαξ που είναι ερωτευμένος μαζί της, αλλά και τον Eλληνα συγγραφέα Μάρκο που την ακολουθεί σε ένα «οδοιπορικό ενηλικίωσης». Σκοπός της Κολέτ είναι να ροντάρει το καινούριο της αυτοκίνητο, αλλά και να διαλέξει το ιδανικό ταίρι. 

Trivia:  Στην 16η ταινία της καριέρας του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, εμπνέεται το σενάριο από τα διηγήματα του φίλου του Ζάχου Ε. Παπαζαχαρίου. 

Το provocateur σχόλιο: Για κωμωδία παρεξηγήσεων, δε μπορούμε να πούμε ότι γελάσαμε από το trailer. Το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Δούκισσας μάλλον θα είναι αυτό που θα προσελκύσει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον – μένει να δούμε αν θα είναι θετικό ή αρνητικό.