Έχουν περάσει περίπου 4 αιώνες από τον θάνατό του. Αρκετοί είναι αυτοί που αποδίδουν αρκετά έργα του σε διάφορους άλλους συγγραφείς της εποχής, ωστόσο είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που θεωρούν τον William Shakespeare τον σημαντικότερο συγγραφέα που έγραψε στην αγγλική γλώσσα. Ακόμα και τον κορυφαίο όλων των εποχών.

Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1564 στο Στράτφορντ από εύπορη οικογένεια και έμαθε από νωρίς να γράφει και να διαβάζει. Και με την ενηλικίωσή του άρχισε να δείχνει το πάθος του. Οι μελετητές πιστεύουν ότι τα πρώτα του έργα τα έγραψε στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ωστόσο αυτό που τον έκανε γνωστό ήταν ένα: το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Η ιστορία δύο νέων, που ερωτεύονται ενώ οι οικογένειές του έχουν βεντέτα και κάνουν τα πάντα για να είναι μαζί. Κόντρες, αγάπη, πάθος, μίσος, θάνατοι και ένα δράμα ξετυλίγεται στο αριστούργημα του Shakespeare, που ακόμα και σήμερα θεωρείται η μεγαλύτερη ερωτική ιστορία.

Στις 30 Ιανουαρίου του 1595 παρουσιάστηκε το έργο για πρώτη φορά σε θέατρο του Λονδίνου και πήρε πολύ καλές κριτικές, ενώ ήταν ένα από τα πιο πολυπαιγμένα θεατρικά όσο ζούσε ο Shakespeare.  

Μέσα στα επόμενα χρόνια το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» άρχισε να λαμβάνει… μυθικές διαστάσεις και μεταφέρθηκε ουκ ολίγες φορές στο θέατρο και τον κινηματογράφο.