Κάπου τους έχεις δει ή τους έχεις ακούσει. Κάποιοι βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και ορισμένοι πίσω από τις κάμερες. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, παραγωγοί, ακόμα και stars του YouTube. Η αγάπη τους για την 7η Τέχνη και η βάση που έχουν στο Hollywood είναι το ένα τους κοινό στοιχείο. Το άλλο είναι πως όλοι έχουν Ελληνικές ρίζες. 

Γνώρισε πέντε «Έλληνες» που διαπρέπουν στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού – και μάλιστα ορισμένους από αυτούς το 2014 μπορεί να τους βρει αγκαλιά και με ένα βραβείο Όσκαρ.

Φαίδων Παπαμιχαήλ

Alexander Payne, Oliver Stone, Wim Wenders, George Clooney. Αυτά είναι μερικά από τα κορυφαία ονόματα με τα οποία έχει συνεργαστεί ο Φαίδωνας Παπαμιχαήλ. Ο 52χρονος κινηματογραφιστής, διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών θέλησε να βαδίσει στα χνάρια του πατέρα του, εικαστικού και σκηνογράφου Φαίδωνα Παπαμιχαήλ (συνονόματοι).

Το 1968 η οικογένεια Παπαμιχαήλ μετακομίζει στις ΗΠΑ, αφού ο πατέρας Παπαμιχαήλ θα δούλευε στο πλάι του σπουδαίου John Cassavetis. Ο μικρός Φαίδωνας γνωρίζει τον «μαγικό κόσμο της 7ης Τέχνης» και σπουδάζει Φωτογραφία και Τέχνη στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, από όπου και αποφοιτά το 1982.

10 χρόνια αργότερα σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία, Showtime’s Sketch Artist και το 1994 ακολουθεί η δεύτερη, Dark Side Of Genius. To 2000 κερδίζει το Prix Vision στο Avignon Festival, για την ταινία «27 Missing Kisses». Το 2009 σκηνοθέτησε το Arcadia Lost, στην Αρκαδία, με πρωταγωνιστή τον Nick Nolte.

Το όνομά του φιγουράρει πίσω από ταινίες όπως After Midnight, Unstrung Heroes, Nowhere to Run, America’s Sweethearts, Sideways, Walk the Line, The Weather Man, The Ides of March, The Descendants, The Monuments Men.

Στο Nebraska, που είναι υποψήφιο για Oscar καλύτερης ταινίας, ο Φαίδωνας Παπαμιχαήλ συναντά τον επίσης Έλληνα, Alexander Payne.

Πέρα από τις συνεργασίες του με κορυφαίους ηθοποιούς (John Travolta, Will Smith, Russell Crowe, Cameron Diaz), ενώ συνδέεται φιλικά με τους Joaquin Phoenix και Dustin Hoffman.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως θέλει να επιστρέψει στο Λεωνίδιο στα γεράματά του, ενώ δηλώνει πως οι νέοι ελλήνων σκηνοθετών έχουν βρει τη «φωνή τους».

 

Cristin Milioti

Η… πρώτη σύζυγος του Leonardo Dicaprio στην ταινία «The Wolf of Wall Street», Cristin Milioti γεννήθηκε πριν από 28 χρόνια στο Cherry Hill του New Jersey.

Με μαθήματα υποκριτικής στο New York University, ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα μέσα από διαφημίσεις.

Ακολούθησαν κάποιες τηλεοπτικές εμφανίσεις στα Sopranos, 30 Rock, The Good Wife και το Greetings From The Shore. To 2010 έρχεται η πρώτη της μεγάλη διάκριση, όταν πρωταγωνιστεί στο θεατρικό That Face που ανεβαίνει στο Manhattan Theatre Club και εκείνη κερδίζει το Lucille Lortel Award (Θεατρικά Βραβεία off Broadway παραστάσεων). 

Το 2013, η Milioti προσθέτει ένα ακόμη βραβείο στην παρακαταθήκη της, αφού κερδίζει Grammy στην κατηγορία «Best Musical Theater Album». Το musical «Οnce» με το οποίο κέρδισε το βραβείο ήταν μία από τις sold out παραστάσεις της σεζόν στο Broadway.

Είναι η… αφανής πρωταγωνίστρια στο τηλεοπτικό hit, How I Met Your Mother, όπου αποκαλύπτει το πρόσωπό της (το περίμεναν οι τηλεθεατές από την πρώτη σεζόν) στο τελευταίο επεισόδιο της 8ης σεζόν, ενώ πρωταγωνιστεί στην ένατη και τελευταία σεζόν της επιτυχημένης σειράς.

 

Ντένης Ηλιάδης

Ήταν το 2004 όταν τον γνώρισε ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα μέσα από τη ταινία «Hardcore». Τότε κάποιοι τον αποκάλεσαν ακόμα και… Έλληνα Tarantino. Υπερβολή ή όχι δεν είναι αυτό το θέμα. Η ουσία είναι ότι ο νεαρός σκηνοθέτης κατάφερε να κάνει αίσθηση με το φιλμ του και να δείξει το ταλέντο του. Ένα ταλέντο που τα τελευταία χρόνια έχει ως έδρα του το Hollywood. 

Γεννημένος στην Αθήνα, τα παιδική του χρόνια μοιράστηκαν μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας και Βραζιλίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και στη συνεχεία σκηνοθεσία στο Κολέγιο Καλών Τεχνών του Λονδίνου, ενώ από το ξεκίνημα κατάφερε να κάνει τη διαφορά καθώς η πτυχιακή του εργασία «Ole» βραβεύτηκε με το European Film Comet Award. 

Το 2009 έκανε και το ντεμπούτο του στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού με το φιλμ «The Last House on the Left» – remake της κλασικής ταινίας του 1972. Αν και οι κριτικές στις ΗΠΑ ήταν ανάμεικτες, πολλοί μίλησαν με κολακευτικά λόγια για τον Ηλιάδη και το σκηνοθετικό του στυλ. Το 2013 επέστρεψε στο προσκήνιο με ένα ακόμα θρίλερ, το «Ένας ακόμα», το οποίο βγήκε στις Ελληνικές αίθουσες πριν από δύο εβδομάδες, με τo Slant Magazine να του δίνει 3 στα 4 αστεράκια. 

 

Cassandra Kulukundis

There Will Be Blood, Magnolia, The Master, Her. Αυτές είναι μερικές από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του Hollywood, την τελευταία 15ετία, όπου πρωταγωνίστησαν κάποια από κορυφαία ονόματα του κινηματογράφου παγκοσμίως. Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore, Daniel Day Lewis, Joaquin Phoenix. Olivia Wilde, Rooney Mara, Scarlett Johansson. Η Cassandra Kulukundis είναι εκείνη που επιλέγει τους ηθοποιούς και κάνει τις συμφωνίες. Οι ταινίες για τις οποίες έχει δουλέψει, έχουν κερδίσει βραβεία στα Φεστιβάλ Κανών και Βερολίνου, αλλά και υποψηφιότητες για Oscar.

Επίσης, ήταν συμπαραγωγός της ταινίας The Elephant King,ενώ ήταν επίσης συμπαραγωγός των ταινιών    The Disappearance of Eleanor Rigby: Him and Her με τη πρωταγωνιστές την Jessica Chastain και τον James McAvoy

 

Matt Kovalakides

Η έξαρση της τεχνολογίας και του internet έχει αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο του θεάματος. Και ένας από αυτούς που το κατάλαβαν νωρίς ήταν ο Matt Kovalakides – ή όπως είναι γνωστός στον κόσμο του YouTube «Matt Koval». Μεγάλωσε στην Ουάσινγκντον, αλλά οι ρίζες του κρατάνε από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Τάουσον και όπως ήταν φυσικό μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. 

Άρχισε να δουλεύει ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής σε διάφορες ταινίες, όπως το «Small Town Saturday Night» το 2010 ενώ συνεργάστηκε και με μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, όπως το Discovery. Ωστόσο εκεί που είδε την καριέρα του να απογειώνεται ήταν στο YouTube. Εκεί έφτιαξε το δικό του κανάλι, ενώ το 2011 παρουσίασε και τη web σειρά «8 Dates». Ήταν τόσο μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου, που το YouTube αποφάσισε να τον προσλάβει στον τομέα του στρατηγικού σχεδιασμού!  

Και παρά την επιτυχία του, δεν ξεχνάει την Ελλάδα. Άλλωστε δηλώνει πως «τα αγαπημένα μου μέρη είναι το Ναύπλιο και τα Χανιά».