«Αν δεν έχεις εχθρούς σημαίνει ότι δεν έχεις χαρακτήρα» είχε πει κάποτε. Ευτυχώς για εκείνος δεν είχε εχθρούς (άντε να τον μισούσαν 2-3 ηθοποιοί επειδή ήταν τόσο ταλαντούχος!), αλλά είχε χαρακτήρα. Και μάλιστα πολύ. Ένα από τους γόηδες του Hollywood, τόσο cool όσο ο βασιλιάς του cool Steve McQueen, με μοναδικό ταλέντο και ξεχωριστή προσωπικότητα. 

Ο Paul Newman γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1925 γεννήθηκε στο Σέικερς Χάιτ του Οχάιο, από μικρή ηλικία έδειξε το ενδιαφέρον του για το θέατρο και με την ενθάρρυνση της μητέρας του συμμετείχε με ένα μικρό ρόλο στην παράσταση «Ρομπέν των Δασών», που ανέβηκε στο σχολείο του. Και ουσιαστικά πήρε την μεγάλη απόφαση να γίνει ηθοποιός. 

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Γιέηλ και στη συνέχεια στο περίφημο Actor’s Studio του Λι Στράσμπεργκ, όπου διδάχθηκε την τέχνη της «μεθόδου». Και από την ώρα που μπήκε στον χώρο του θεάματος δεν άργησε να γίνει ένας μεγάλος πρωταγωνιστής. Το ταλέντο του, ο τρόπος του, η εμφάνισή του, αλλά και το στυλ του τον μετέτρεψαν σε έναν από τους θρύλους της χρυσής εποχής του Hollywood. Έπαιξε σε πάνω 50 ταινίες, συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες (όπως οι Alfred Hitchcock και Martin Scorsese), προτάθηκε 9 φορές για βραβείο Όσκαρ και τελικά το κέρδισε το 1987 για τη ταινία «Το χρώμα του χρήματος». 

Ωστόσο πέρα από την υποκριτική ο Newman είχε πάθος με την ταχύτητα (μάλιστα το 1979 πήρε τη 2η θέση στο 24ωρο ράλι του ΛεΜαν), τη φιλανθρωπία όπου είχε δωρίσει πάνω από 200 εκ. δολάρια και φυσικά την Joanne Woodward. Γνωρίστηκαν το 1958, παντρεύτηκαν μετά από λίγους μήνες και έμειναν μαζί μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος. Μάλιστα σε μια συνέντευξη, όταν τον ρώτησαν αν έχει σκεφτεί ποτέ να απατήσει την Joanne, ο Newman απάντησε: «Αφού έχω φιλέτο στο σπίτι, γιατί να βγω έξω για να φάω μπέργκερ!». 

Τελικά είπε «αντίο» στην αγαπημένη του γυναίκα το 2008, όταν ο Paul Newman άφησε την τελευταία του πνοή στη φάρμα του στο Κονέκτικατ στις 26 Σεπτεμβρίου, χτυπημένος από καρκίνο του πνεύμονα.