Τελικά τα κατάφερε και οδηγώντας ένα αυτοκίνητο! Ο Joan “Nani” Roma  με το κίτρινο MINI ALL4 Racing είναι ο μεγάλος νικητής του φετινού Ράλι Dakar. Ο οδηγός της Monster Energy X-raid Team τερμάτισε πρώτος στο σκληρότερο αγώνα ράλι στον κόσμο μόλις 5:32 λεπτά μπροστά από τον συναθλητή του του Stéphane Peterhansel  με το μαύρο MINI ALL4 Racing. Ο Nasser Al-Attiyah με το εντυπωσιακό λευκό MINI ALL4 Racing τερμάτισε τρίτος. 
 
 
Ήταν η πρώτη νίκη του «Nani» Roma με αυτοκίνητο στο ράλι Dakar. Ο Ισπανός είχε ήδη στο ενεργητικό του μία νίκη με μοτοσικλέτα το 2004, όταν ο αγώνας διεξαγόταν ακόμα στη Βόρεια Αφρική. «Νιώθω τόσο ανακουφισμένος και ευτυχισμένος» δήλωσε ο Roma. «Είχα ένα φιλόδοξο στόχο, να κερδίσω στο Dakar όχι μόνο με μοτοσικλέτα αλλά και με αυτοκίνητο. Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα και θέλω να ευχαριστήσω όλους στην X-raid και τη MINI για την εξαιρετική δουλειά τους.»
 
Ο Roma, πρώτος στη γενική κατάταξη του φετινού αγώνα επί εννέα ημέρες, με νίκες σε δύο ειδικές διαδρομές συνολικά, συνέχισε: «Το MINI ALL4 Racing ήταν ένα εκπληκτικό αυτοκίνητο και εξαιρετικά αξιόπιστο και γρήγορο σε όλο τον αγώνα. Ήταν απολαυστικό στην οδήγηση! Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στο συνοδηγό μου Michel Périn, που ήταν και πάλι θαυμάσιος πλοηγός! Θαυμάσιο αποτέλεσμα για το MINI, τώρα ήρθε η ώρα να το γιορτάσουμε!»
 
Το φετινό Ράλι Dakar ήταν από τα σκληρότερα όλων των εποχών. Η διαδρομή των 9.374 χλμ ξεκίνησε από το Rosario στην Αργεντινή  διέσχισε τις Άνδεις, στη συνέχεια πέρασε από την πρόκληση της ερήμου Atacama και κατέληξε στο Valparaíso (Χιλή) στον Ειρηνικό. Οι οδηγοί χρειάστηκε να αντ σε πολλές διαφορετικές καιρικές και εδαφικές συνθήκες. Χαλίκι στις Άνδεις και εξαιρετικά λεπτή άμμος στην καυτή έρημο Atacama. Το MINI αντιμετώπισε όλες τις προκλήσεις και κέρδισε σε 11 από τις 13 ειδικές διαδρομές. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη νίκη από το 2011 που το MINI έκανε το ντεμπούτο του στο Ράλι Dakar.
 
 
Η αξιοπιστία του MINI ALL4 Racing, που βασίζεται στο MINI John Cooper Works Countryman, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι και τα έντεκα αυτοκίνητα στη γραμμή εκκίνησης κατάφεραν να τερματίσουν στο Valparaíso. Επτά από αυτά τερμάτισαν στο Top 10, ανάμεσα στα οποία αυτό της Monster Energy X-raid Team με τους Orlando Terranova/Paulo Fiúza, στην πέμπτη θέση της γενικής κατάταξης και το αυτοκίνητο των Krzysztof Holowczyc/ Konstantin Zhiltsov, που διέσχισε τη γραμμή τερματισμού στην έκτη θέση της γενικής κατάταξης.
 
Μπορεί η βάση και η εμφάνιση να είναι αυτή του MINI John Cooper Works Countryman, όμως η Γερμανική εταιρία X-Raid μαζί με την Heggemann Autosport, η οποίες τα προετοιμάζουν και τα συντηρούν έχουν κάνει πολύ δουλειά. Πρώτα από όλα κάτω από το κουβούκλιο (από κέβλαρ) βρίσκεται ένα σωληνωτό πλαίσιο. Ο κινητήρας είναι ένας εξακύλινδρος diesel 3000 κ.εκ της BMW βελτιωμένος ενώ ο συμπλέκτης και τα φρένα είναι της AP Racing. Τη μετάδοση της κίνησης και το σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων προέρχεται από την Xtrac.
 
 
(Φωτογραφίες X-Raid Team)