Μια εβδομάδα μετά τις Χρυσές Σφαίρες, εκεί όπου ξεχώρισαν τα φιλμ «12 χρόνια σκλάβος», «American Hustle» και «Dallas Buyers Club», ήρθαν και τα SAG Awards για να ανατρέψουν λίγο την κατάσταση. Έτσι και αλλιώς, όσο σημαντικά κι αν είναι αυτά τα βραβεία, το βλέμμα και των μυαλό όλων είναι στη μεγάλη βραδιά των Όσκαρ, καθώς το χρυσό αγαλματάκι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.

Και τα συμπεράσματα που βγήκαν από τα αποτελέσματα των SAG Awards (με άρωμα Όσκαρ) ήταν αυτά.

1. Αυτή είναι η χρονιά του Matthew McConaughey. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο πρωταγωνιστής του «Dallas Buyers Club» πήρε το δεύτερο βραβείο του μέσα στο 2014 και δείχνει το μεγάλο φαβορί για τα Όσκαρ.

 

2. Ο Leonardo DiCaprio θα συνεχίσει να είναι 50-50 μέχρι την τελευταία στιγμή για τα Όσκαρ. Ναι, πήρε τη Χρυσή Σφαίρα για Α’ Ανδρικό ρόλο (σε κωμωδία ή μιούζικαλ), αλλά στα SAG δεν ήταν καν στους υποψήφιους. Τελικά τον έχει στη μπούκα όλη η Αμερική αυτό το παιδί.  

 

3. «Θάμα, θάμα» πρέπει να φώναξε σχεδόν όλος ο πλανήτης, όταν στην κατηγορία Β’ Γυναικείου ρόλου νικήτρια αναδείχθηκε η Lupita Nyong’o και όχι η Jennifer Lawrence. Αυτή ήταν από τις ελάχιστες ήττες της 23χρονης που έχει σαρώσει στα βραβεία τις τελευταίες 365 ημέρες και πλέον δεν είναι το απόλυτο φαβορί για τα Όσκαρ. Η 30χρονη ηθοποιός του «12 χρόνια σκλάβος» μοιάζει ικανή για την ανατροπή.

4. Η Cate Blanchett μοιάζει ασταμάτητη και σιγουράκι για να πάρει το δεύτερό της Όσκαρ, φέτος για την ερμηνεία της στο «Blue Jasmin». Όσο καλή κι αν ήταν η Sandra Bullock στο «Gravity» δύσκολα θα κερδίσει την γοητευτική Cate.

 

5. Μάλλον εύκολα θα είναι τα πράγματα και στον Β’ Ανδρικό ρόλο, καθώς ήδη έχει εντυπωσιάσει τους πάντες ο Jared Leto. Και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα μπουν σφήνα οι Michael Fassbender, Bradley Cooper και Barkhad Abdi.

 

6. Τώρα όσο αφορά τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, εκεί δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα. Για το βραβείο ταινίας θα σφαχτούν μέχρι το τέλος τα φιλμ «12 χρόνια σκλάβος» και «American Hustle», με αουτσάιντερ τα «Ο λύκος της Wall Street» και «Dallas Buyers Club». Ενώ στη σκηνοθεσία, όσο κι αν θέλαμε τον Martin Scorsese να το… σηκώνει, κάτι μας λέει πως το Όσκαρ θα πάει στον Alfonso Cuaron για το «Gravity».

 

7. Ευτυχώς που τα Όσκαρ δεν έχουν βραβείο και για σειρές, γιατί το «αντίο» του «Breaking Bad» θα κράταγε στο τέλος ένα χρόνο. Από τον Σεπτέμβριο τελείωσε η σειρά, αλλά όλοι ακόμα ζουν σε ρυθμούς… meth. Λογικό αν σκεφτείς πως το σήριαλ έχει σαρώσει τόσο στις Χρυσές Σφαίρες, όσο και στα SAG, με τον Aaron Paul να μοιάζει συνεχώς υπό την επήρεια ουσιών. Άλλωστε τα είπε πρόσφατα και ο ίδιος: «Ποτέ ξανά δεν έχω αποχαιρετήσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μια δουλειά μου. Μοιάζει να μην έχει τελειώσει».

 

8. Σίγουρα ξεχώρισε πάνω στη σκηνή η Lupita Nyong’o. Όταν ανέβηκε να πάρει το βραβείο της για την ερμηνεία της στο «12 χρόνια σκλάβος», αφού ευχαρίστησε τους πάντες είπε: «Όταν πήρα τον ρόλο, τηλεφώνησα στον πατέρα μου και του είπα: “Θα παίξω σε ταινία με τον Brad Pitt. Τον ξέρεις;” και εκείνος μου απάντησε: “Προσωπικά όχι. Αλλά χαίρομαι που επιτέλους βρήκες δουλειά”»!

 

Η λίστα με τους νικητές των SAG Awards

Καλύτερο καστ σε ταινία
American Hustle
 

Καλύτερος Α’ Γυναικείος ρόλος
Cate Blanchett (Blue Jasmine)
 

Καλύτερος ΑΑνδρικός ρόλος
Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)
 

Καλύτερος Β’ Γυναικείος ρόλος
Lupita Nyong’o (12 Years a Slave)
 

Καλύτερος ΒΑνδρικός ρόλος
Jared Leto (Dallas Buyers Club)
 

Καλύτερος Γυναικείος ρόλος σε Τηλεοπτική ταινία
Helen Mirren (Phil Spector)
 

Καλύτερος Ανδρικός ρόλος σε Τηλεοπτική ταινία
Michael Douglas (Behind the Candelabra)
 

Καλύτερο καστ σε Δραματική σειρά
Breaking Bad
 

Καλύτερος Γυναικείος ρόλος σε Δραματική σειρά
Maggie Smith (Downton Abbey)
 

Καλύτερος Ανδρικός ρόλος σε Δραματική σειρά
Bryan Cranston (Breaking Bad)
 

Καλύτερο καστ σε Κωμική σειρά
Modern Family
 

Καλύτερος Γυναικείος ρόλος σε Κωμική σειρά
Julia Louis-Dreyfus (Veep)
 

Καλύτερος Ανδρικός ρόλος σε Κωμική σειρά
Ty Burrell (Modern Family)