Οι… Λύκοι της Wall Street: Αυτοί που έκαναν άνω-κάτω την αγορά

Με αφορμή την ταινία «Ο Λύκος της Wall Street» του Martin Scorsese μπαίνουμε στον κόσμο της δεκαετίας του 1980 (προς το τέλος) και της Wall Street, εκεί όπου η επενδυτική απάτη έχει γίνει ένα κομμάτι της κινηματογραφικής παράδοσης και οι χαρακτήρες αν και  πλασματικοί και δεν είναι τόσο φανταστικοί.
 
Ο Gordon Gekko στο «Wall Street»
 
 
Ακόμη και αν το πιο συναρπαστικό θρίλερ της Wall Street δεν προβλήθηκε στο σινεμά, αλλά στο CNN το 2008, οι άνθρωποι, οι οποίοι το δημιούργησαν έγιναν γνωστοί διεθνώς από το 1987, κυρίως χάρη στον Oliver Stone και την ταινία «Wall Street» .
Ο Michael Douglas (ως Gordon Gekko), μίλησε στις καρδιές όλων των ανερχόμενων νέων τραπεζιτών οι οποίοι προσπάθησαν (εντάξει όχι όλοι) για τη συσσώρευση μεγάλου πλούτου μέσω εμπιστευτικών πληροφοριών. Ο Gekko δεν ήταν φανταστική φιγούρα. Ο σκηνοθέτης  εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από τους εκατομμυριούχους του χρηματιστηρίου Ivan Boesky και Carl Icahn. Πάντως η αμφίβολη φήμη του Gordon Gekko και του μότο του: «Η απληστία είναι καλή» φαίνεται πως επηρεάζει ακόμη τα κέντρα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και στη νέα χιλιετία.  Πάντως ο Oliver Stone ήθελε η ταινία του να κάνει μια ριζική κριτική στην καπιταλιστική νοοτροπία.
 
Patrick Bateman στο «American Psycho»
 
 
Με το μυθιστόρημά του «American Psycho» ο Bret Easton Ellis συγκλόνισε την Αμερική το 1991. Είναι το φανταστικό ημερολόγιο του τραπεζίτη επενδύσεων (στην Wall Street) Patrick Bateman. Η ζωή του 27χρονου αναλώθηκε μεταξύ ακριβών εστιατορίων και clubs κάθε είδους. Το σενάριο της ταινίας διανθίζεται από πράξεις ακραίας και σεξουαλικής βίας. Μία αλληγορία για τον υπερκαπιταλισμό και την ηθική παρακμή της δεκαετίας του 1980. 
Αν και το βιβλίο θεωρήθηκε αρχικά unfilmable λόγω των σοκαριστικά βίαιων σκηνών, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και της νεκροφιλίας, το «American Psycho», μεταφέρθηκε τελικά στη μεγάλη οθόνη το 2000, με τον Christian Bale στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 
 
Jordan Belfort στο «The Wolf of Wall Street»
 
 
«Ο Λύκος της Wall Street» του Martin Scorsese είναι η πιο πρόσφατη ταινία για εκείνη την εποχή. Είναι βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία, αυτή του εκατομμυριούχου Jordan Belfort  που υποδύεται ο Leonardo DiCaprio. Ήταν ένας πραγματικός χαρακτήρας που μπήκε στη χρηματιστηριακή αγορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και κατέληξε στη φυλακή για απάτη. Όπως και με τον Gordon Gekko, ο αδίστακτος Belfort ζει ένα ηδονιστικό τρόπο ζωής, με το εύκολο χρήμα, τα γρήγορα αυτοκίνητα, τις γρήγορες γυναίκες και τα γρήγορα φάρμακα να κυριαρχούν. Βέβαια όπως με την πρώτη ταινία του είδους (Wall Street του Oliver Stone), το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο το κοινό βλέπει τους «κακούς» ως ήρωες / πρότυπα για την επίτευξη οικονομικής επιτυχίας μέσω της απληστίας και του εγωισμού.
 

Τα αυτοκίνητα της Wall Street: Γρήγορα χρήματα και γρήγορα αυτοκίνητα

Αυτοκίνητο και χαμηλό προφίλ στη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’80 και του ’90 δεν υφίσταται. Τα μπόνους εκατομμυρίων δολαρίων των «Wall Street Boys», δαπανήθηκαν για τα ταχύτερα, πιο δυνατά και πιο ακριβά σύμβολα της κατάστασης που πέρασε όλα τα όρια του καλού γούστου. 
 
Τέντωσε το όσο μπορείς: Το μήκος παίζει ρόλο
 
 
Το μαύρο Lincoln Town Car λιμουζίνα με μία μπούμερανγκ κεραία τηλεόρασης να κάθεται περήφανα στο πίσω μέρος του. Μαζί με ένα ρολόι Rolex, ένα Armani κοστούμι και την μαύρη AmΕx. Το αυτοκίνητο αυτό ήταν μέρος του βασικού σετ για την εμφάνιση-status στους τραπεζίτες της Wall Street στη δεκαετία του 1980 και του 1990. 
 
Ευρωπαϊκό αυτοκίνητο με δόσεις Αμερικάνικου γούστου 
 
 
Όπως συμβαίνει πάντα στις ΗΠΑ τα ευρωπαϊκά σπορ αυτοκίνητα ήταν πάντα στην κορυφή των προτιμήσεων για τους τραπεζίτες της Wall Street. Τη σωστή κατάσταση στο γραφείο, συμπλήρωναν μια Ferrari Testarossa, μία Lamborghini Countach ή μία Porsche Turbo Flatnose στο γκαράζ. Οι αισθητικές αλλαγές ήταν ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, με τους ιδιοκτήτες της Αμερικής να τοποθετούν σπόιλερ και ποδιές στο υπερεξοπλισμένο ιταλικό και γερμανικό σπορ αυτοκίνητο. 
 
American muscle
 
 
Για τους πατριώτες μεταξύ των τραπεζιτών, υπήρχε μόνο ένα αποδεκτό supercar: το Vector. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Gerald Wiegert και ο Lee Brown προσπαθούσαν να βάλουν στην παραγωγή αυτό το όχημα. Το 1989, το πρώτο Vector W8 παρουσιάστηκε. Ωστόσο, ο πρώτος πελάτης δεν ήταν κανένας μεγάλος της  Wall Street, αλλά το αστέρι του τένις Andre Agassi και δεν ήταν μια ευχάριστη ιστορία. 
Παρά το γεγονός ότι τον  προειδοποίησαν πως το αυτοκίνητο ήταν ένα πρωτότυπο, και δεν είχαν κάνει δοκιμές, ο Agassi επέμενε να του το παραδώσουν. Όταν το αστέρι του τένις παρέλαβε και οδήγησε το αυτοκίνητο αυτό, έμεινε στο δρόμο και η Vector Automotive έπρεπε να επιστρέψει τα 450.000 δολάρια της προκαταβολής του Agassi. Τελικά, σχεδόν 20 αυτοκίνητα δημιουργήθηκαν για τους πελάτες, αλλά το Vector έγινε το τέλειο αυτοκίνητο αφίσα για τις επόμενες γενιές.
 

Τα pin – ups της Wall Street

Ένα μεγάλο ποσοστό των παράνομων κερδών της Wall Street δόθηκε για τον εντυπωσιασμό των κυριών, αλλά υπήρχαν κάποιες γυναίκες που ακόμη και οι κορυφαίοι managers απλά φαντάζονταν. Δείτε τις κυρίες οι οποίες κατάφερναν να παίρνουν τα βλέμματα μακριά από τους δείκτες του χρηματιστηρίου…
 
Christie Brinkley: Το κορίτσι με την κόκκινη Ferrari
 
 
Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα της ως μοντέλο, η Brinkley, πήρε τον πρώτο της ρόλο στην ταινία «National Lampoon’s Vacation» ως το κορίτσι με την κόκκινη Ferrari. Σήμερα, η 59χρονη κάνει τους μεγαλοεπενδυτές να μοιάζουν ερασιτέχνες από την άποψη των επενδυτικών της επιλογών, με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων στα Hamptons δίνοντας της μια κατ ‘εκτίμηση καθαρή αξία των περίπου 80.000.000 δολαρίων.
 
Kim Basinger: 9 ½ εβδομάδες στη Wall Street
 
 
Η κόρη του υπεύθυνου δανειοδότησης γνωστής τράπεζας των ΗΠΑ ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο και βρέθηκε να πάιζει το Bond Girl στο φιλμ «Never Say Never Again». Ο πιο αμφιλεγόμενος ρόλος της ήρθε το 1986 στο ερωτικό θρίλερ 9 ½ εβδομάδες. Εκεί συνδέθηκε με την Wall Street όταν ο arbitrageur John Gray (Mickey Rourke) άδειασε το περιεχόμενο του ψυγείου του πάνω της.
 
Heather Locklear: Το… lear jet
 
 
Την θυμάμαι από το ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά «Δυναστεία» ως το κορίτσι του συνεργείου ή ως Sammy Jo Carrington. Ήταν όμως ο ρόλος της ως Officer Stacy Sheridan στη σειρά T.J. Hooker. Κάτι η στολή κάτι το σώμα της και ξαφνικά όλα τα Wall Street Boys ήθελαν να τους σταματήσει για κλήση.
 
Shannon Tweed: Η αγριόγατα
 
 
Δεν είναι αυστηρά ένα pin-up. Η Shannon Tweed όμως είναι η «μπαλαντέρ» μας με τις «άγριες» διαθέσεις. Ξεκίνησε με μία φωτογράφιση για το Playboy στις αρχές του 1980. Στη συνέχεια προσπάθησε να πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά από ερωτικά θρίλερ -με κεντρικό θέμα την εξαπάτηση- στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Τότε ξεκίνησε δεσμό με τον ροκ σταρ Gene Simmons (από τους KISS) το 1983. Το ζευγάρι έλυσε το… δεσμό το 2011.