Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι μια μηχανή νικών και παραγωγής τίτλων. Ο δημιουργός του τίκι τάκα και μαέστρος της καλύτερης ομάδας που έχει εμφανιστεί ποτέ στα γήπεδα, της Μπαρτσελόνα της περιόδου του γίνεται 42 και τα γενέθλιά του τον βρίσκουν στον πάγκο μίας άλλης θρυλικής ομάδας, της Μπάγιερν Μονάχου. 

Και από ό,τι φαίνεται, θα μας κάνει να κάνουμε πολλά αφιερώματα ακόμη. Οπότε ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Διάβασε 5 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις για τον Καταλανό στρατηγό!

1. Καταλωνικό DNA

Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1971, στο Santpedor, ένα χωριό κοντά στη Βαρκελώνη. Έγινε μέλος της οικογένειας της Barca στα 13 του, όταν και «γράφτηκε» στην περίφημη ακαδημία La Masia, που ξεκίνησε ο Γιόχαν Κρόιφ, και ήταν μια -boy στο Camp Nou, όταν ο Terry Venables ήταν ο προπονητής. Από τότε και μέχρι το καλοκαίρι του 2011 υπηρέτησε το σύλλογο ως παίκτης, μάνατζερ και προπονητής ( με εξαίρεση μια εξαετία που έπαιξε στην Ιταλία και τη Μέση Ανατολή).

2. Όταν τον είδε για πρώτη φορά ο Κρόιφ

Τον Γκουαρντιόλα τον εντόπισε ο Κρόιφ, που τον είδε να αγωνίζεται με την ομάδα των νέων στη δεξιά πτέρυγα. Ο Ολλανδός περίμενε στο λεωφορείο της ομάδας τον προπονητή των νέων, Τσάρλι Ρεσάκ, για να τον συμβουλεύσει να του αλλάξει θέση και να τον τοποθετήσει στο κέντρο. Ο Γκουαρντιόλα βρήκε τη φυσική του θέση και έπειτα από δύο χρόνια γίνεται μέλος της μεγάλης ομάδας που δημιούργησε ο Ολλανδός και κατέκτησε το Πρωταθλητριών το 1992.

3. Στρατηγός στο χορτάρι, διανοούμενος στη ζωή

Μπορούσε να κατευθύνει όλη την ομάδα στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν το μυαλό της. Ο Σερ Μπόμπι Ρόμπσον που τον είχε ποδοσφαιριστή λέει πως «αυτό που τον έκανε εξαιρετικό παίκτη ήταν η κοφτερή του σκέψη. Ήξερε το παιχνίδι, έδινε πάσες ακριβείας και δεν μπορούσε κανείς να του πάρει τη μπάλα. Με την προσωπικότητά του επηρέαζε τους συμπαίκτες του».

Ο Φάμπιο Καπελο τον είχε παίκτη στη Ρόμα και συμπληρώνει: «Είναι ένας από τους λίγους διανοούμενους που έχω συναντήσει σε αποδυτήρια. “Διανοούμενος” από την άποψη πως σκέφτεται για πολλά πράγματα. Από το ποδόσφαιρο μέχρι τη λογοτεχνία και άλλα θέματα που αφορούν την κουλτούρα ενός ανθρώπου».

4. Εργασιομανής

Σύμφωνα με την οικογένειά του και μερικούς από τους ποδοσφαιριστές που τον γνωρίζουν ο Πεπ έχει εμμονή με τη δουλειά του. Ο πατέρας του Valenti,  οικοδόμος στο επάγγελμα, λέει ότι δουλεύει τόσο σκληρά που η μητέρα του ανησυχεί για  αυτόν. «Είναι πολύ πιο έντονη από ό, τι ήταν ως παίκτης», δηλώνει ο πατέρας του σε παλαιότερη συνέντευξή του. «Ο Pep ζει για τη Barca 24 ώρες την ημέρα. Είναι πάρα πολύ. Η μητέρα του υποφέρει γι ‘αυτό. Ανησυχούμε γιατί τα παίρνει όλα τόσο πολύ συναισθηματικά, αλλά αυτός είναι ο τρόπος του», επισημαίνει. Ο Τσάβι συμπληρώνει τα λεγόμενα του πατέρα του Γκουαρντιόλα τονίζοντας πως «δεν δίνει στον εαυτό του ένα λεπτό ξεκούρασης. Είναι άρρωστος με το ποδόσφαιρο».

5. Είναι το αφεντικό…

…και δεν καταλαβαίνει από . Οι παίκτες παίζουν και για εκείνον, ενώ όταν χρειαστεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, δεν διστάζει να κάνει αυτό που πιστεύει χωρίς συμβιβασμούς. Στη θητεία του στον πάγκο της επέλεξε να διώξει κάποιους από τους μεγαλύτερους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως τους Ροναλντίνιο, Ετό, Ντέκο, Τουράμ, Ανρί.

Παρακολούθησε τον Πεπ Γκουαρντιόλα να αναλύει το… σύστημά του και τις επιτυχές της Super Barca!

 

https://www.youtube.com/watch?v=pk1DQBruwnQ