Είχαν φύγει προ πολλού από τη φάση «χαρούμενα pop κομματάκια» και τα τελευταία χρόνια πειραματιζόντουσαν σε νέους ήχους. Ωστόσο αυτό δεν τους εμπόδιζε να κυριαρχούν στα charts, τα άλμπουμ τους να πουλάνε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και τα κοριτσάκια να ουρλιάζουν και να τους κυνηγάνε στο δρόμο!

Και για αυτό είχαν το… δικαίωμα να κάνουν ότι τους πέρναγε από το μυαλό. Έτσι το 1969 κυκλοφόρησαν το πιο κονσεπτικό άλμπουμ τους, το «Yellow Submarine», το οποίο πλασαρίστηκε ως το soundtrack της ομώνυμης ταινίας που είχε κυκλοφορήσει πριν από επτά μήνες.

Συνολικά ο δίσκος είχε 13 τραγούδια, αλλά μόνο τα 6 από αυτά ήταν των Beatles, ενώ μόλις τα 4 ήταν καινούργια. Τα υπόλοιπα επτά κομμάτια ήταν ορχηστρικές συνθέσεις του παραγωγού τους George Martin από την ταινία.

Οι Beatles δεν ήθελαν να το «χρεωθούν» ως στούντιο άλμπουμ και προφανώς κάτι θα ήξεραν. Το «Yellow Submarine» θεωρήθηκε από κριτές και κοινό ως το πιο αδύναμο άλμπουμ των John Lennon, Paul McCartney, George Harrison και Ringo Starr, ενώ ήταν η πρώτη τους δουλειά που δεν έφτασε στο Νο.1 των charts σε ΗΠΑ και Αγγλία (σταμάτησε στη δεύτερη θέση!).

Βέβαια αυτό δεν ενόχλησε καθόλου τα Σκαθάρια, καθώς 9 μήνες μετά επέστρεψαν στη κορυφή του κόσμου με τον δίσκο «Abbey Road».