Με μούσια και τον… Παράσχο, μια ψαρότρατα στην οποία έκανε κουπί ο ίδιος, ο Eric Cantona «φτάνει» στην Ελλάδα σαν άλλος «Οδυσσέας». Για να βρει όχι αυτά που ήξερε για αυτήν. Τη δημοκρατία, τη φιλοσοφία, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Σωκράτη. Αντ’ αυτού, συνάντησε φτώχεια ολική. Και πολυεπίπεδη!

Ο «εμφύλιος πόλεμος». Έτσι περιγράφει ο Eric Cantona όσα έζησε στο «ντέρμπι των αιωνίων», όταν και επισκέφθηκε την Αθήνα για να καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική πρωτεύουσα, με αφορμή το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.

«Looking for Athènes». «Ψάχνοντας την Αθήνα», είναι ο τίτλος της εκπομπής που παρουσιάζει ο εμβληματικός star των «μπέμπηδων». Όπως κι εμείς. Αυτό που βρήκε ο Γάλλος πρώην ποδοσφαιριστής και νυν παρουσιαστής είναι η Ελλάδα της φτώχειας, της πόλωσης και των αυτοκτονιών. Ναι, ο Cantona πέρασε και από πλατεία Συντάγματος όπου και διάβασε το σημείωμα που έγραψε ο 77χρονος λίγο πριν αυτοκτονήσει. Και μετά, το ποδόσφαιρο. Η «αρένα» των φτωχών… Ρωμαίων, για να ξεχνιούνται από τα προβλήματα.

Με σκηνές βγαλμένες σαν από ελληνική ταινία του ’50, μόνο που τα χρώματα δεν είναι πλέον άσπρο και μαύρο, απλά και μόνο για να μπορούμε να μιλάμε  για σύγχρονη τραγωδία.

Ο Σισέ δηλώνει στην κάμερα της εκπομπής για την απόφασή του να έρθει στην Ελλάδα και αυτά που συνάντησε: «Η αποδοχή του κόσμου με έκανε να υπογράψω. Το νταμπλ είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Πριν έρθω στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, μου έλεγαν πως ο Ολυμπιακός ελέγχει τη διαιτησία, αλλά δεν ήθελα να το πιστέψω. Το είδα με τα μάτια μου όμως, σε εκείνο το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη». Από την άλλη, ένας άλλος Γάλλος, ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ, τονίζει πως «αισθανόμουν εξαρχής πως δεν θα κερδίσουμε αυτό το ματς».

Ο Γιάννης Αλαφούζος, πρόεδρος του Παναθηναϊκού, δηλώνει πως ο Ολυμπιακός έχει πάρει 13 από τα 15 πρωταθλήματα. «Είναι άρρωστο», επαναλαμβάνει τρεις φορές και μιλάει για τα «όργια» της διαιτησίας υπέρ του Ολυμπιακού και εναντίον του αντιπάλου του. Ο κύριος Αλαφούζος αναφέρει ανατίναξη φούρνου (διαιτητή) στην Καλαμάτα και ξυλοδαρμούς διαιτητών. Τίποτε καινούργιο, δηλαδή. Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού προκαλεί σαν  άλλος Σημίτης, «εάν έχει στοιχεία να τα βγάλει στη δημοσιότητα ή να τα πάει στις αρμόδιες αρχές». Έτσι, αποκαθίσταται και το φίλαθλο αίσθημα, τόσο για τους οπαδούς του Ολυμπιακού, όσο και για αυτούς του Παναθηναϊκού.

Οι «μάχες» των δύο ομάδων, άλλωστε, είναι πολυεπίπεδες. Στο γρασίδι βλέπουν μόνο ένα μέρος αυτών. Στα άλλα επίπεδα, αυτή η «αιώνια έχθρα», μόνο κακό κάνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεκαετίες τώρα!

Πώς μια τριτοκοσμική χώρα, μπορεί να διαθέτει ένα πρωτοκλασάτο πρωτάθλημα; Είναι δηλαδή διαφορετικοί οι άνθρωποι που διοικούν στο ποδόσφαιρο, είναι άλλης χώρας, διαθέτουν άλλη νοοτροπία από την επικρατούσα τα τελευταία 30 χρόνια; Γιατί να έχουμε αξιόπιστο πρωτάθλημα; Πώς γίνονται να διαβάζουμε συνεχώς για οικονομικά σκάνδαλα και το ποδόσφαιρο να είναι άσπιλο και αμόλυντο; Ειδικά όταν παίζονται τόσα χρήματα! Οι πτυχές της κοινωνικής ζωής κάθε χώρας είναι και ο καθρέφτης της κοινωνίας. Αυτό έχουμε, αυτό εξάγουμε. Κοκορομαχία και μαγκιά πάνω στα ερείπια!

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή…

https://www.youtube.com/watch?v=zL4YX2jTSqo