Η αγγλική μουσική αγορά ήταν πάντα πρωτοπόρα στο θέμα της pop μουσικής και εάν ρίξεις μία ματιά στα αντίστοιχα UK Charts, θα παρατηρήσεις ότι οι Βρετανοί είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί συνήθως και επιλεκτικοί, ίσως hipsterικοί, όσον αφορά στους καλλιτέχνες που στέλνουν στη κορυφή με τον οβολό που καταθέτουν στα δισκοπωλεία για την αγορά LP.

Θα έπρεπε επομένως να νιώθουν περήφανοι. Και για τα charts τους, αλλά και για τα ταλέντα που βγάζουν. Δε μιλάω φυσικά για τη Susan Boyle, αυτή ας τη θεωρήσουμε εξαίρεση που επιβεβαιώνει το κανόνα ει δυνατόν.  Μιλάω για αστέρια μεγάλου βεληνεκούς που φέρουν βρετανικό trademark.

1. Adele

Και μόνο το όνομά της είναι αρκετό. Μόλις το διάβασες, άρχισες να σκέφτεσαι Rolling In The Deep, Skyfall, Someone Like You και όλα τα συναφή. Όποια συλλογιστική πορεία κι αν ακολουθήσεις, θα καταλήξεις στο ίδιο αποτέλεσμα, ότι η Adele είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχουν βγει ποτέ στα φώτα και τους προβολείς της δημοσιότητας.

Δε σε νοιάζει η εμφάνισή της, δε σε νοιάζει η προσωπική της ζωή, δε ψάχνεις να δεις ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού της, σε νοιάζει απλά να ακούς τη φωνή της. Παντού. Πάντα. Σε κάθε περίσταση, σε κάθε live εμφάνιση. Ίσως και να εκτιμάς την αυθεντικότητα των δηλώσεών της και το ακομπλεξάριστο του χιούμορ της. Ευχαριστείς το σύμπαν που τα μεγάλα κεφάλια των Oscar και Golden Globes της έδωσαν απλόχερα τα πιο σημαντικά βραβεία τους, γιατί πολύ απλά ξέρεις ότι της αξίζουν.

Όπως και τα 9 μέχρι στιγμής Grammys, τα 4 Brit Awards, τα 14 Billboard Awards και οι 2 υποψηφιότητες για Mercury Prize. Τώρα που στη θύμισα, βάλε για ακόμα μία φορά στο repeat το 21.

 

2. Emeli Sande

Είναι αυτή που έρχεται στο μυαλό μου αμέσως μετά την προαναφερθείσα όσον αφορά στο ποιες είναι οι γυναίκες που έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας καθαρά με τη μουσική τους. Όχι ότι ξέρουμε πάρα πολλά για την Emeli, αλλά τουλάχιστον φτάνουμε έως δύο single της, το My Kind of Love (σε κάθε πιθανό ρεμίξ που κυκλοφορεί εκεί έξω), αλλά και το Next To Me. Α ναι, σωστά, μη ξεχάσω και το Read All About It, να’ναι καλά το bootleg του Stefan Biniak.

Το 2012 δε νομίζω ότι την είχαν παρατηρήσει πολλοί όταν τραγουδούσε στη τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, τουλάχιστον όχι εγώ (είναι βέβαια που δεν παρατήρησα γενικά τους εν λόγω αγώνες). Anyway, για να επανέλθω στο αρχικό μου point, η Emeli είναι καινούριο αστέρι, τάχιστα ανερχόμενο, αφού βρίσκεται στο προσκήνιο μόλις απο το 2009 και ύστερα. Το ντεμπούτο album της Our Version of Events λέγεται πως αντανακλά το Stevie Wonder, τη Mary J. Blige και τη Beyonce ταυτόχρονα και ήταν το δεύτερο πιο γρήγορο σε πωλήσεις album του 2012, πίσω από το Born To Die της Lana Del Rey. Περιληπτικά, η καριέρα της Emeli συνοψίζεται σε 18 μουσικά βραβεία και 45 υποψηφιότητες και όλ’αυτά, με ένα μόλις album στην αγορά.

 

3. Jessie J

Αν ήταν ζώο, θα ήταν unicorn, όχι κάτι πιο πραγματικό και γήινο. Χρώμα, ένταση, extreme outfits και μία διαρκής επανεφεύρεση του brand που αποτελεί το όνομά της. Από ένα μάγκικο Do It Like A Dude ξεκινήσαμε, φτάσαμε μέχρι τα Domino, Price Tag, Wild και Thunder και ακόμα καλά κρατεί αυτή η σχέση εξάρτησης με τις ινσταγκραμικές φωτογραφίες, τα personal videos που τη βλέπεις να τραγουδά a cappella στο πάτωμα του μπάνιου της και το magnetic πρόσωπό της, ακόμα κι όταν ξυρίζει το κεφάλι της για φιλανθρωπικό σκοπό.

Μικρή ακόμα, μόλις 25, αλλά έχει άπειρη θετική ενέργεια να στείλει στο σύμπαν και σίγουρα αυτό θα της τη γυρίσει πίσω με κάποιο τρόπο. Τέσσερις φορές πλατινένια και μία φορά χρυσή στο Ηνωμένο Βασίλειο από άποψη πωλήσεων και κριτικές μπερδεμένες που σίγουρα σα τελικό point δίνουν thumbs up στα φωνητικά της και τους πολύ δυνατούς στίχους των τραγουδιών της.

Μάλιστα, η συνεχής εξέλιξή της είναι ξεκάθαρη, μιας και όλοι παραδέχονται πως από το ντεμπούτο Who You Are μέχρι το Alive που κυκλοφόρησε μέσα στο 2013 υπάρχουν μεγάλα βήματα αξιοσημείωτης προόδου.

 

4. Ellie Goulding

Φωνάρα δε τη λες. Τραγουδάρες όμως έχει και μετά από 65 ολόκληρες εβδομάδες παραμονής στα charts, αυτές τις μέρες χτύπησε κορυφή με το Halcyon Days, την επανέκδοση αλλιώς του Halcyon μαζί με ορισμένα νέα κομμάτια. Αν έπρεπε επακριβώς να περιγράψω με λόγια το feeling που μου δίνει αυτό το album, μάλλον θα έμενα σιωπηλή, γιατί είναι από εκείνα για τα οποία το replay έχει δημιουργηθεί για raping και γιατί είναι σα να σου δημιουργεί ένα σύμπαν από μόνο του. Πες μου πόσα albums που έχεις ακούσει μέχρι σήμερα το έχουν καταφέρει αυτό; Αν ρωτάς εμένα, ελάχιστα.

Οι στίχοι, η φωνή της, οι ποικίλοι ήχοι, έχουν δέσει όλα σε μία μουσική τελειότητα (υπερβάλλοντας και λίγο ίσως, αλλά γούστα είν’αυτά). Μπορεί πολλοί να την παρατήρησαν από τη σχέση της με τον Skrillex, αλλά αυτό τελικά, ποσώς μας ενδιαφέρει. Είναι εκείνο το κορίτσι της διπλανής πόρτας που θα ήθελες για κολλητή, αυτή που ποζάρει στο instagram στις πιο tomboy πόζες και γουστάρει να είναι ποζεράκι στη καλύτερη version που μπορείς να φανταστείς.

Αυτή που τη βλέπεις με όλη την πούλια πάνω της στο τελευταίο music video για το Goodness Gracious και ξέρεις ότι έτσι είναι η ταυτότητά της, δεν υποδύεται τίποτα διαφορετικό από αυτό που πραγματικά είναι και η μουσική της αποτελεί κάτι που μοιράζεται όπως ακριβώς θα έλεγε τα νέα της σε ένα καφέ με φίλους. Τόσο απλά, κουλ και άνετα, χωρίς φανφάρες.