Η κωδική ονομασία Drive-E χρησιμοποιείται από τη Volvo για να περιγράψει τα νέα προηγμένα δίλιτρα κινητήρια συστήματα της μάρκας, που υπόσχονται ακόμα περισσότερη ισχύ, που φτάνει έως και τους 153 ίππους/λίτρο, με μοναδικά χαμηλή κατανάλωση. Αρχικά οι Drive-E συνδυασμοί κινητήρων/κιβωτίων είναι διαθέσιμοι στο νέο XC60 καθώς και στα νέα S60, V60 και S80. Οι παραγγελίες για το Νέο Volvo XC60 με Drive-E κινητήρια συστήματα ξεκίνησαν.

Νέο XC60 2.0 D4 (181 ίππων)

Το Νέο XC60 D4 φορά τον καινούριο δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα της οικογένειας Drive-E. Ο κινητήρας αποδίδει 181 ίππους. Είναι τεχνολογίας common rail και έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Διαθέτει μία εντελώς νέα, πρωτοποριακή εφαρμογή της Volvo σχετικά με τον έλεγχο της πίεσης ψεκασμού του καυσίμου, που ονομάζεται i-Art. Με την τεχνολογία i-Art, ελέγχεται με ξεχωριστό αισθητήρα η πίεση καυσίμου σε κάθε μπεκ (εγχυτήρα). 

Με τον τρόπο αυτό, διατηρώντας τη διάταξη common rail, δίνεται η δυνατότητα να αυξομειώνεται ο ψεκασμός καυσίμου σε κάθε έναν από τους 4 κυλίνδρους ανεξάρτητα, με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία. Ο συνδυασμός της i-ART τεχνολογίας με την υψηλότερη πίεση (2.500 Bar) στην οποία ψεκάζεται το καύσιμο, προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία, σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, ενώ συμβάλλει και στην αύξηση της ιπποδύναμης! Αξίζει να προστεθεί ότι και το ηχητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς βελτιωμένο, με τον κινητήρα να χαρακτηρίζεται από ένα πιο μπάσο, δυναμικό άκουσμα.

Η μέση κατανάλωση του Νέου Volvo XC60 D4 με κινητήρα Drive-E και χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων είναι μόλις 4,5 λίτρα/100 χλμ.! Πρόκειται για μία απίστευτα χαμηλή κατανάλωση, που το κατατάσσει στην κορυφή της κατηγορίας του.

Αντίστοιχα πολύ χαμηλά είναι και τα επίπεδα των εκπεμπόμενων ρύπων CO2 για το Νέο XC60 D4. Μόλις 117 γρμ. στο χιλιόμετρο, κάτι που μεταφράζεται σε ετήσια τέλη κυκλοφορίας 105,3 ευρώ και φυσικά ελεύθερη είσοδο στον Πράσινο Δακτύλιο. Κάτι σίγουρα  εντυπωσιακό για αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας και αυτού του μεγέθους!

Το Νέο XC60 D4  εξοπλίζεται όμως και με το νέο αυτόματο σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων της Volvo. Πρόκειται για ένα νέο κιβώτιο ταχυτήτων με πολύ γρήγορες και ανεπαίσθητες αλλαγές ταχυτήτων, που εξασφαλίζει επίσης κορυφαία οικονομία καυσίμου. Χαρακτηριστικά, η μέση κατανάλωση με το κιβώτιο αυτό είναι μόλις 4,7 λίτρα/100 χλμ. Οι εκπεμπόμενοι ρύποι CO2 για το συγκεκριμένο μοντέλο είναι μόλις 124 γρμ. στο χιλιόμετρο, κάτι που μεταφράζεται σε ετήσια τέλη κυκλοφορίας 136,4 ευρώ και φυσικά ελεύθερη είσοδο στον Πράσινο Δακτύλιο!

Το Νέο XC60 D4 με πετρελαιοκινητήρα Drive-E, χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού, έχει προτεινόμενη τιμή λιανικής 39.200 ¤ με όφελος απόσυρσης (42.000 ευρώ χωρίς απόσυρση). Αντίστοιχα, η έκδοση με το νέο αυτόματο σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων έχει προτεινόμενη τιμή λιανικής 41.790 ευρώ με όφελος απόσυρσης (44.500 ευρώ χωρίς απόσυρση).

 

Νέο XC60 2.0 T6, (306 ίππων)

Το Νέο XC60 T6 με το δίλιτρο βενζινοκινητήρα της οικογένειας Drive-E προσφέρει στον οδηγό του 306 ίππους από μόλις 1.969 κ.εκ!

Για τον Τ6 νέο βενζινοκινητήρα, η Volvo υιοθετεί διπλή υπερτροφοδότηση: ένας μηχανικός υπερσυμπιεστής (κομπρέσορας) λειτουργεί άμεσα από την περιοχή των στροφών πάνω από το ρελαντί, χαρίζοντας μία αμεσότητα και γραμμική λειτουργία που συναντάται στους ατμοσφαιρικούς κινητήρες πολύ υψηλής ισχύος, ενώ ένας υπερσυμπιεστής καυσαερίων (turbo) ενεργοποιείται όταν η ροή αέρα γίνεται μεγαλύτερη.

Να προστεθεί ότι άλλες βελτιώσεις στους βενζινοκινητήρες Drive-E είναι η μείωση των τριβών με τη χρήση ρουλεμάν στον εκκεντροφόρο άξονα, ο υψηλής ταχύτητας μεταβλητός χρονισμός των βαλβίδων και η ευφυής διαχείριση της θερμοκρασίας με τη χρήση ηλεκτρικής αντλίας νερού μεταβλητής λειτουργίας.

Παρόλη την τεράστια ισχύ και την αντίστοιχα μεγάλη ροπή, τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του κινητήρα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο και στην οικονομία και τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου: με το νέο αυτόματο σειριακό κιβώτιο 8 σχέσεων Drive-E, που ανήκει στο βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου, η μέση κατανάλωση είναι 7,3 λίτρα/100 χλμ., με τους εκπεμπόμενους ρύπους CO2 για το συγκεκριμένο μοντέλο να είναι 169 γρμ. στο χιλιόμετρο.

Το Νέο XC60 Τ6 με βενζινοκινητήρα Drive-E , 8άρι αυτόματο σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων και πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού, έχει προτεινόμενη τιμή λιανικής 45.300 ευρώ με όφελος απόσυρσης (48.100 ευρώ χωρίς απόσυρση).

Αξίζει να προστεθεί ότι ο καταναλωτής συνεχίζει να έχει στη διάθεσή του τις γνωστές εκδόσεις του Νέου XC60, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στα τέλη του καλοκαιριού. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει η πλέον προσιτή πρόταση που εισάγει τον υποψήφιο αγοραστή στο μαγικό κόσμο των SUV της Volvo. Πρόκειται για την diesel έκδοση XC60 D3 136 ίππων, η οποία με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων και πλούσιο εξοπλισμό έχει προτεινόμενη τιμή λιανικής 37.430 ευρώ, με όφελος απόσυρσης. Μάλιστα, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, με συνδυασμό προωθητικού προγράμματος της Volvo Car Hellas και οφέλους απόσυρσης, η προτεινόμενη τιμή λιανικής διαμορφώνεται στα 33.900 ευρώ.