Κάθε χρόνο εκτός, από πολυσυζητημένες, διαφημισμένες, ή με οσκαρικές προδιαγραφές ταινίες, βγαίνουν και κάποιες άλλες. Εκείνες που δεν μπαίνουν στις λίστες των πολυαναμενόμενων και δεν έχουν πίσω κάποιο μεγάλο στούντιο να τις υποστηρίξει με ακριβές καμπάνιες και βομβαρδισμό πληροφοριών και trailer. Είναι «μικρές» αλλά μπορούν να αποδειχθούν… θαυματουργές! Εμείς ξεχωρίσαμε εκείνες που ήδη έχουν κερδίσει την προσοχή μας χάρη στο καστ, τους δημιουργούς τους, ή το ίδιο το κόνσεπτ τους.

 

A Slight Trick Of The Mind

Ο Sir Ian McKellen, Sherlock Holmes! Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να περιμένουμε πως και πως αυτή την ταινία! Ο μεγάλος και αγαπημένος μας ηθοποιός, μετά τον Μάγο Γκάνταλφ και τον Magneto, ενσαρκώνει έναν ακόμη θρυλικό ήρωα, σε μια ταινία που δίνει μια νέα τροπή στο κληροδότημα του Sir Arthur Conan Doyle. Η ιστορία αφορά έναν από καιρό… συνταξιοδοτημένο Sherlock Holmes που στοιχειώνεται από μία άλυτη για πενήντα χρόνια, υπόθεση. Με τις αξιοθαύμαστες, μοναδικές πνευματικές του ικανότητες να φθίνουν, και χωρίς τον Dr. Watson να τον βοηθήσει, ο μεγαλύτερος ντετέκτιβ του κόσμου, έρχεται αντιμέτωπος όχι μόνο με την πιο δύσκολη υπόθεση στη ζωή του, αλλά και με την ίδια την θνητότητά του. Η ταινία ενώνει τον Sir Ian McKellen με τον σκηνοθέτη Bill Condon, μια δεκαπενταετία μετά το εξαιρετικό «Gods And Monsters».

 

Foxcatcher

Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία του Ολυμπιονίκη παλαιστή Mark Schultz και της δολοφονίας – σοκ του αδερφού του επίσης παλαιστή, από έναν παρανοϊκό σχιζοφρενή, το 1996. Ο Channing Tatum και ο Mark Ruffalo πρωταγωνιστούν στους ρόλους των δύο αδερφών, ενώ ο Steve Carell αφήνει τις κωμωδίες και υποδύεται τον δολοφόνο John Du Pont. Το προσεγμένο καστ συμπληρώνουν η Sienna Miller και η Vanessa Redgrave. Σκηνοθετεί ο υποψήφιος για Οσκαρ για το «Capote», Bennett Miller.

 

Anomalisa

Καταρχήν, προς Θεού, μην κάνετε συνειρμούς από τον τίτλο!  Αφού ξεκαθαρίζουμε την παντελώς συμπτωματική ταύτιση που παραπέμπει σε παρόμοια ηχητικά ελληνική λέξη, πάμε στο διά ταύτα που αφορά την ιστορία ενός συνηθισμένου, μοναχικού ανθρώπου ο οποίος γνωρίζει μια κοπέλα, την Lisa, που τον κάνει να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο. Η πλοκή μπορεί να φαίνεται κοινότοπη, αλλά αυτή η ταινία stop motion animation, έχει πολλά παραπάνω απ’ ότι δείχνει. Η σκηνοθεσία και το σενάριο από ομώνυμο θεατρικό έργο, είναι του Charlie Kaufman, το υπέροχα πολύπλοκο μυαλό πίσω από τις ταινίες «Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς» και «Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού». 

 

The Angriest Man In Brooklyn

Όταν ένας νευρωτικός, επιθετικός ασθενής μαθαίνει από τον γιατρό του ότι του απομένουν μόνο 90 ακόμη λεπτά ζωής, ξεχύνεται στους δρόμους της Νέας Υόρκης, προσπαθώντας να προλάβει να επανορθώσει για όσα έχει μετανιώσει. Ο Robin Williams πρωταγωνιστεί σε ένα ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του και το ταλέντο του, πλαισιωμένος από ένα αξιοπρόσεκτο καστ που περιλαμβάνει την Mila Kunis, τον Peter Dinklage, την Melissa Leo και τον James Earl Jones. Σκηνοθετεί ο Phil Alden Robinson, που επιστρέφει πίσω από την κάμερα, δώδεκα χρόνια μετά την κατασκοπική περιπέτεια με ήρωα τον πράκτορα Τζακ Ράιαν στο «The Sum Of All Fears».

 

Deliver Us From Evil

Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσα καλά θρίλερ βγαίνουν κάθε χρόνο που όμως δεν βρίσκουν ποτέ το δρόμο προς τη μεγάλη οθόνη. Ευτυχώς στην συγκεκριμένη περίπτωση, χάρη στο όνομα του Eric Bana στον πρωταγωνιστικό ρόλο και του σκηνοθέτη του «Εξορκισμού της Εμιλυ Ρόουζ» και του «Sinister» Scott Derrickson πίσω από τις κάμερες, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να το απολαύσουμε στην ατμόσφαιρα της σκοτεινής αίθουσας. Ενας αστυνομικός της Νέας Υόρκης ενώνει τις δυνάμεις του με έναν αντισυμβατικό ιερέα, ειδικό στους εξορκισμούς, για να λύσει το μυστήριο μιας σειράς άγριων και ανεξήγητων εγκλημάτων που φαίνεται να οφείλονται σε δαιμονικές δυνάμεις. Βασισμένο στο υλικό από το βιβλίο «Beware The Night», πρώην αστυνομικού, στο οποίο έχει καταγράψει περίεργες περιπτώσεις που είχε αντιμετωπίσει όταν υπηρετούσε στο Σώμα.

Και η συν 1…

Η Πεντάμορφη Και Το Τέρας

Η νέα κινηματογραφική ανάγνωση του κλασικού παραμυθιού, μας έρχεται από τη Γαλλία, σε μία στυλιζαρισμένη, πανέμορφη με… σκοτεινά ψήγματα εκδοχή, (μας θύμισε την «Κοκκινοσκουφίτσα» του 2011), από τον Christoph Gans, σκηνοθέτη των «Silent Hill» και «Η Αδελφότητα Των Λύκων». Πρωταγωνιστούν ο Vincent Cassel και η Lea Seydoux την οποία έμαθαν και οι πέτρες μετά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο μαζί με την Αντέλ Εξαρχόπουλος στην «Ζωή της Αντέλ».