Με ένα mail θέλησε ο Δημήτρης Κοντομηνάς να καθησυχάσει και ταυτόχρονα να ευχαριστήσει τους εργαζομένους στον Alpha, για τη στήριξη που τον παρέχουν, έπειτα από το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του:

«Η συμπαράσταση αγάπης και η εμπιστοσύνη που μου δείχνετε με έχει συγκινήσει. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τίποτα από τα αποδιδόμενα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη και στο τέλος θα λάμψει.

Συνεχίστε τη δουλειά σας, όπως πάντα, για να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.

Αντλώ δύναμη από εσάς, μόλις ενημερωθούμε για το κατηγορητήριο θα παρουσιάσουμε τα αδιάσειστα στοιχεία που έχουμε και επιβεβαιώνουν τις θέσεις μας.

Σας ευχαριστώ που με στηρίζετε!

Υπογραφή Κοντομηνάς».

Ο ιδρυτής του ασφαλιστικού κολοσσού Interamerican, της DEMCO και ιδιοκτήτης του Alpha, δεν αντικρίζει φουρτούνα για πρώτη φορά στη ζωή του.  Και ο τίτλος «επιχειρηματίας των εκπλήξεων» που τον συνοδεύει, μόνο τυχαία δεν του αποδόθηκε. Την πλάτη του βαραίνουν ήδη δύο δικαστικές διαμάχες στην πλάτη του, τόσο για τον τρόπο που αποκτήθηκε το πλειοψηφικό πακέτο του τηλεοπτικού σταθμού  Alpha, όσο και για τη γνωστή υπόθεση των αποθεματικών της Ιnteramerican και τις καταγγελίες για εξαπάτηση ομογενών της Νοτίου Αφρικής.

Ο 74χρονος επιχειρηματίας κατάφερνε να βγαίνει αλώβητος και να κάνει εντυπωσιακά come back, εκεί που όλοι πίστευαν πως είναι στριμωγμένος στα σχοινιά. Και παρακάτω θα διαβάσετε κάποια από τα highlight της ζωής του.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ακαδημία Πλάτωνος σε μια δύσκολη εποχή στα τέλη των 30’s και καταφέρνει να κερδίσει υποτροφία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυττού (AUB) όπου και παρακολουθεί μεταπτυχιακά στο Marketing και παίρνει Master. 
Ανήσυχο πνεύμα, εργάζεται ταυτόχρονα ως εκπαιδευόμενος διευθυντής ασφαλειών στα Γραφεία Μέσης Ανατολής της AMERICAN LIFE (ALICO) και το 1963 ιδρύει και αναλαμβάνει τη διεύθυνση του υποκαταστήματος AMERICAN LIFE στην Ελλάδα. 
Δεν επαναπαύεται όμως. Άλλωστε, η πορεία της ζωής του, αυτό αποδεικνύει… Έξι χρόνια μετά, ιδρύει με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά, την INTERAMERICAN ΕΠΕ. Το 1971 σημειώνεται η πρώτη μεγάλη επιτυχία της εταιρίας, αφού μετατρέπεται σε ΑΕ, με κοινοπραξία των συνιδριτών της και του τότε μεγάλου αμερικανικού ασφαλιστικού οργανισμού INA Corporation. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, ανεβαίνει την ανηφόρα της επιχειρηματικής επιτυχίας.

Δεινός διαπραγματευτής, καταφέρνει να κλείσει μερικά από τα μεγαλύτερα deal εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Όπως τότε, στις 29 Μαΐου του 2001, όταν ανακοινώνεται πως ο όμιλος ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Eureko BV, με έδρα το Αμστερνταμ, προχωρά στην απόκτηση του 54,38% των μετοχών της Interamerican από τον κύριο μέτοχό της, Δημήτρη Κοντομηνά, έναντι του αστρονομικού ποσού των 333 δισ. δραχμών. Ή την πώληση του Alpha στους Γερμανούς, το 2008, πριν δηλαδή χτυπήσει τη χώρα η κρίση, μεταβιβάζει το 66,6% των μετοχών έναντι 125,7 εκατομμυρίων ευρώ, κρατώντας ο ίδιος το 33,4%! Χρόνια πριν, πουλά την Interbank που στη συνέχεια μετονομάζεται σε Eurobank, στα χέρια της οικογένειας Λάτση.

Ήταν αυτό και το μεγάλο του ταλέντο, να βλέπει μπροστά, να ιδρύει εταιρίες και στη συνέχεια να τις πουλάει ακριβά. Κάτι σαν σύγχρονος Μίδας, δηλαδή. Παράλληλα, είναι και από εκείνους τους παίκτες που είναι δύσκολο να «διαβαστεί» από τους αντιπάλους του. Απρόβλεπτος, μπορούσε να αιφνιδιάσει ακόμη και τους πιο κοντινούς ανθρώπους του, με τις αποφάσεις που έπαιρνε. Αποφάσεις, όχι βιαστικές ή εν τρικυμία στο κρανίο, αλλά απλά απροσδόκητες για όλους.

Όπως τότε, το 2006, όταν και απομακρύνει από τον Alpha δεκάδες συνεργάτες του. Επιλέγει τον Ηρακλή Φιδετζή ως νούμερο 1 της Κάντζας και απομακρύνονται σταδιακά παρουσιαστές κεφάλαια για το σταθμό όπως οι Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, Θέμος Αναστασιάδης και λίγους μήνες αργότερα ο Νίκος Χατζηνικολάου. Η εκκαθάριση δεν μένει στα αναγνωρισμένα πρόσωπα, αλλά και σε στενούς συνεργάτες του επιχειρηματία επί σειρά ετών.

Φυσικά και έχει αποτυχίες. Μία από αυτές, η πιο τρανταχτή, είναι το πέρασμα του από την ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη. Αν και επένδυσε πολλά δισ δραχμές, έφυγε «νύχτα», χωρίς να μπορεί να επιδείξει κάποια επιτυχία, έπειτα από μια τριετία (1998-2001).

Παλιό στέλεχος της Interamerican αποκαλύπτει στο Provocateur πως «ο πρόεδρος ήταν πάντα αγαπητός από τους εργαζομένους στις εταιρίες του. Και αυτό γιατί ήταν γενναιόδωρος. Μάλιστα, καλημερίζει όλους τους εργαζομένους στις εταιρίες του και είναι φιλικός». Όσο για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο; «Μπορούσε να πουλήσει στο διάβολο λιβάνι.  Μου είχε κάνει εντύπωση σε ένα συνέδριο της Interamerican το 2001, όταν στην ομιλία που θα έκλεινε τις εργασίες έχει προβλέψει πως «σε 10 χρόνια θα γίνουμε Αργεντινή».

Aficionado της καλής ζωής, από το κότερο του Δημήτρη Κοντομηνά, την περίφημη Quintessa, έχουν περάσει σταρ, όχι μόνο της εγχώριας σκηνής, αλλά και παγκοσμίου βεληνεκούς. Όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι του 2012, που λέγεται πως το πιο διάσημο ζευγάρι του Hollywood, ο Brad Pitt και η Angelina Jolie απόλαυσαν τη φιλοξενία του Δημήτρη Κοντομηνά, ενώ λίγο αργότερα, εμφανίστηκαν ο Robert De Niro και ο John Travolta. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις όμορφες γυναίκες, στα ρολόγια, αλλά και στα αυτοκίνητα αντίκες. Με ένα από αυτά, μια Jaguar του 1969, συνόδευσε την κόρη του Μαρία, στην εκκλησία την ημέρα του γάμου της.

Για την επιχειρηματική του δραστηριότητα λέγονται πολλά. Το παρασκήνιο είναι πάντα ανάλογο του μεγέθους και του προσωπικού εκτοπίσματος του κάθε ανθρώπου. Τα πολιτικά παιχνίδια, ο «βρώμικος πόλεμος», οι «αστικοί μύθοι» που γίνονται αλήθειες, αποτελούν καθημερινότητα σε τέτοια παιχνίδια υψηλού ρίσκου και πακτωλού εκατομμυρίων. Και ποιος πηγαίνει με το «σταυρό στο χέρι»; Αν και ο ίδιος δείχνει ενδιαφέρον για τη θρησκεία, με τακτικές επισκέψεις στο Άγιο Όρος, ήταν το τηλεοπτικό του κανάλι που έφερε στο φως το «σκάνδαλο του Βατοπεδίου», ένα θέμα κατά πολλούς αμφιλεγόμενο.

Θα καταφέρει να περάσει αλώβητος και από αυτόν τον γύρο;  Η δικαιοσύνη είναι η μόνη που θα δώσει την απάντηση.

(Πέρα από την Interamerican έχει ιδρύσει ή εξαγοράσει πλήθος άλλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων:

την τράπεζα Interbank (στο μεταξύ εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την EFG Eurobank)
την Intertech (αποκλειστικός αντιπρόσωπος προϊόντων Panasonic)
την Ευρωκλινική Αθηνών
την τράπεζα Novabank (το 2006 μετονομάστηκε σε Millenium Bank)
το στόλο αεροσκαφών και ελικοπτέρων Interjet
την εταιρία βιολογικής καλλιέργειας GreenFarm
για το διάστημα 1998-2001 ήταν ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Άρης
το 33% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV και του ραδιοφωνικού Alpha (το υπόλοιπο 66% κατέχει ο όμιλος RTL)
τις κινηματογραφικές αίθουσές Village Roadshow Greece)