Της μόδας είναι τα ρετρό γκατζετάκια. Και δεν είναι μόνο της μόδας στο εξωτερικό όπου η μόδα είναι κράτος, είναι και στην φτωχή πλην τίμια Ελλάδα. Πάρτε για παράδειγμα το τηλεφωνικό ακουστικό παλαιού τύπου, αυτό το σχετικώς κακόγουστο θηρίο που το έφερε πρώτος στα μέρη μας ο υιός Μάκη Ψωμιάδη και το έμπασε στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης. Βλέπε το πικάπ που σου περνάει τα τραγούδια από το βινύλιο σε mp3 και το είχε πάρει ένας φίλος μου που είχε λεφτά πριν από την κρίση και τώρα δεν έχει δουλειά και κάθεται. Και περνάει τους δίσκους βινυλίου σε mp3. Καλύτερα είναι από το να κάθεται, έτσι λέει και τον πιστεύω.

Αλλά είχα μείνει στα γκατζετάκια. Τα ρετρό γκατζετάκια για να είμαι ακριβής, εκ των οποίων το αγαπημένο μου είναι η USB Typewriter. Μια γραφομηχανή δηλαδή φουλ κανονική, με πλήκτρα και ταινία και ρολό, που συνδέεται μέσω USB με ταμπλέτα ηλεκτρονική κι όπως γράφεις βγαίνει το κείμενο στην οθόνη. Ένα γκάτζετ το οποίον έχει και πρακτική αξία και συναισθηματική. Πρακτική διότι βάζεις και χαρτί στη γραφομηχανή, οπότε αποφεύγεις τον printer, συναισθηματική διότι άμα είσαι κωλόγερος σαν εμένα (late forties) κι έχεις μάθει να γράφεις σε γραφομηχανή και όχι σε πληκτρολόγιο κομπιούτερ, όσο να ‘ναι σε πιάνει ένας κόμπος στο λαιμό όταν βρίσκεσαι μπροστά στην παλαιά, παλαιότατη αγαπημένη σου.

Τέλος πάντων η USB Typewriter βγαίνει σε τρία μοντέλα από 699 έως 799 δολάρια κι άμα δεν θέλεις να ξηλωθείς κι έχεις από πριν δικιά σου γραφομηχανή, σου πουλάνε τα γατιά ένα κιτ για να κάνεις μετατροπή μόνος σου μόλις προς 84 δολαριάκια, τι ψυχή έχουνε. Τόσο καλά! Κι άλλες λεπτομέρειες υπάρχουν, ότι δηλαδή η USB Typewriter περιλαμβάνει και enter για να μην ψάχνεσαι και backspace και escape και F1, F2 και alt, ένα σωρό πράγματα που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και λιγότερο λιγδερή.

Θα πάτε ως το www.usbtypewriter.com θα θαυμάσετε, θα εκπλαγείτε, θα ζηλέψετε, θα παραγγείλετε. Μοιάζει λιγότερο εύκολο από το veni, vidi, vici, αλλά δεν είναι!