Όσοι είχαν την ευκαιρία να τον δουν στη δεκαετία του ’60, δεν μπορούν να τον ξεχάσουν εύκολα. Το στυλ του, ο τρόπος που μάγευε τη μπάλα, αλλά και η ευκολία του να σκοράρει, τον είχαν μετατρέψει σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη. Και όχι άδικα. Ο Εουσέμπιο ήταν αυτός που ουσιαστικά έβαλε την Πορτογαλία στον χάρτη της στρογγυλής θεάς και έκανε το ποδόσφαιρο να μοιάζει ακόμα πιο εντυπωσιακό. 

Γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1942 στη πόλη Λοουρένσο Μάρκες της Πορτογαλικής Ανατολικής Αφρικής (σημερινή Μοζαμβίκη). Από μικρός έδειξε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και όταν ήταν πιτσιρικάς προσπάθησε να μπει στην ομάδα  Γκρούπο Ντεπορτίβο ντε Λοουρένσο ντε Μάρκες, που τροφοδοτούσε με ταλέντα τη Μπενφίκα. Ωστόσο δεν έγινε δεκτός και πήγε στην Σπόρτινγκ Κλουμπ ντε Λοουρένσο Μάρκες. 

Εκεί έμεινε 3 χρόνια, πέτυχε 77 γκολ σε 7742ματς και αμέσως τράβηξε την προσοχή της Μπενφίκα. Και το 1960 ήρθε η στιγμή που περίμενε. Φόρεσε τη κόκκινη φανέλα και έκανε θαύματα. Στα 15 χρόνια που έμεινε στη Μπενφίκα, αγωνίστηκε σε 301 παιχνίδια, σκοράρωντας 317 φορές, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς της Ευρώπης. 
Με τη Μπενφίκα τα πήρε όλα: 11 πρωταθλήματα Πορτογαλίας, 5 Κύπελλα, αλλά και το Κύπελο Πρωταθλητριών το 1962, ενώ το 1965 κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα. 

Παράλληλα ήταν ο ηγέτης της Εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας και το 1966 την οδήγησε στην 3η θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το 1975 φεύγει από την αγαπημένη του ομάδα και τα επόμενα χρόνια της καριέρας του, τα πέρασε σε διάφορους συλλόγους των ΗΠΑ. Το 1980 κρέμασε τα παπούτσια του, έχοντας πετύχει συνολικά 733 τέρματα (σε 745 εμφανίσεις).

Το πρωί της Κυριακής 5 Ιανουαρίου άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν 71ος.