Σήμερα, όταν ακούμε κάποιον να λέει «υπόθεση Ντρέιφους», ξέρουμε ότι αναφέρεται σε κάποια δικαστική πλάνη. Και αυτό επειδή πολύ απλά η υπόθεση Ντρέιφους ήταν όντως μια δικαστική πλάνη. Μία από τις μεγαλύτερες, που συντάραξαν τη Γαλλία για 12 χρόνια. 

Όλα ξεκίνησαν στις 15 Οκτωβρίου 1894 όταν ο αξιωματικός του πυροβολικού Alfred Dreyfus συνελήφθη για προδοσία. Μία κατηγορία που βασίστηκε σε υποψίες και κυρίως στην εβραϊκή καταγωγή του. Μετά από μια δίκη παρωδία, καθώς τα στοιχεία εναντίον του ήταν ανύπαρκτα, στις 5 Ιανουαρίου 1895 καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη, σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης, στο Νησί του Διαβόλου, στη Γαλλική Γουινέα.

Η υπόθεση πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, δίχασε τη Γαλλία και έβγαλε στην επιφάνεια διάφορα προβλήματα στην κοινωνία της χώρας, όπως το ανερχόμενο κύμα αντισημιτισμού.

Ο στρατός, όταν διαπίστωσε το λάθος, προσπάθησε να το συγκαλύψει. Ωστόσο στο πλευρό του Dreyfus τάχθηκαν πολιτικοί και διανοούμενοι, όπως ο Emile Zola, ο οποίος δημοσίευσε στην εφημερίδα «L’ Aurore» μια ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρος της χώρας, υπό τον τίτλο «Κατηγορώ».

Τελικά το 1906 ο Alfred Dreyfus αθωώθηκε. Μετά από 12 χρόνια.