Μετά από δεκαπέντε μέρες έντονων διαπραγματεύσεων και πολιτικής αναταραχής, το Αμερικανικό Κογκρέσο έφτασε τα ξημερώματα σε συμφωνία να ανοίξει και πάλι την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, βρίσκοντας όμως το κόμμα των Ρεπουμπλικανών βαθιά πληγωμένο και στα χαμηλότερα δημοκοπικά του επίπεδα των τελευταίων ετών. Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων John Boehner, αναφερόμενος στην απόφαση του κόμματός να οδηγήσει την κυβέρνηση στο να κλείσει είπε, «Απλά δεν νικήσαμε», ενώ ο βετεράνος Γερουσιαστής John McCain του ίδιου κόμματος δήλωσε ότι αυτό το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ήταν από τα πιο ντροπιαστικά πράγματα που έχει ζήσει στην πολύχρονη θητεία του στο Κογκρέσο. Ο μόνος ίσως ωφελημένος Ρεπουμπλικανός είναι ο Γερουσιαστής Ted Cruz, ο οποίος εκφράζοντας το κίνημα των Tea Party ήταν αυτός που οδήγησε την 1η Οκτώβρη την Αμερικανική κυβέρνηση σε αδιέξοδο, με αφορμή την αντιπαράθεση πάνω στο νομοσχέδιο για την Υγεία, γνωστό ως Obamacare. Ο Ted Cruz αύξησε την αναγνωρισιμότητά του όλο αυτό το διάστημα κατά 20 μονάδες, ενίσχυσε τη χρηματοδότηση της καμπάνιας του και απέκτησε μια ηγετική εικόνα κατά πολλούς εντός των υποστηρικτών των Tea Party.

Το πρώτο Tea Party έκανε την εμφάνιση του το 2009 στο Σικάγο ως ένα ακτιβιστικό κίνημα πολιτών, οργανωμένο από τη βάση (grassroots) των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της Αμερικής, με ατζέντα πάνω σε θέματα οικονομικού, κοινωνικού περιεχομένου και διακυβέρνησης. Μερικά από τα πιο γνωστά κινήματα σήμερα είναι τα Tea Party Nation, Americans for Prosperity, Tea Party Patriots, Tea Party Express και FredomWorks Tο κάθε κίνημα έχει διαφορετικά θέματα που προωθεί, ενώ πολύ γρήγορα και με τη βοήθεια των social media και του internet ανέπτυξαν έντονη δράση, συγκέντρωσαν μεγάλα ποσά να διαθέσουν σε καμπάνιες, ανέδειξαν και στήριξαν υποψηφίους σε εθνικό επίπεδο. Οι πιο γνωστοί στη χώρα μας είναι οι Sarah Palin, Michelle Bechamm, Marco Rubio και πλέον Ted Cruz.

Τα Tea Party το 2010 έγιναν δεκτά από τον κόσμο των Ρεπουμπλικανών με ενθουσιασμό, καθώς από τη μία ήταν ένα εργαλείο οργανωμένης και δυναμικής έκφρασης του μέσου πολίτη πάνω σε θέματα φόρων, δημόσιου χρέους και καθημερινότητας εντός μίας Δημοκρατικής κυβέρνησης, ενώ από την άλλη, αποτελούσαν ένα πόλο εύρεσης και έλξης χρηματοδότησης. Επιπλέον έγιναν αγαπητά και από τα ΜΜΕ καθώς έδιναν τροφή για αφιερώματα και σχόλια και πάντα αποτελούσαν ένα καλό θέμα για να γράψει κανείς. Τα Tea Party σύντομα απέκτησαν επιρροή και δύναμη μεγαλύτερη της αναμενόμενης στο σημείο μέχρι και να χαράσσουν πολιτική εντός του Κογκρέσου, όπως πάνω στο νομοσχέδιο για την Υγεία, το Δημόσιο Χρέος, τη νομοθεσία για τις εκτρώσεις αλλά και για τα όπλα. Αποκορύφωμα της δράσης των Tea Party ήταν η επιλογή να οδηγήσουν τη χώρα στο Shutdown (κλείσιμο υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και παύση πληρωμής αντίστοιχα των υπαλλήλων σε αυτές) κάτι που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των οπαδών του συντηρητικού χώρου αλλά και οπαδών των ίδιων των κινημάτων. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο site της Washington Post (δείτε τον παρακάτω πίνακα) και πραγματοποιήθηκε εν μέσω του Shutdown (9-13 Οκτωβρίου), δείχνει με σαφήνεια την αλλαγή αυτή στην κοινή γνώμη για τα Tea Party, σε σύγκριση με αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου Ιουνίου (Ιούνιος 2013, 37% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ των Tea Party, με το 45% εναντίων, ενώ τον Οκτώβριο του 2013 το ποσοστό υπέρ υποχώρησε κατά 7 μονάδες στο 30%, με αύξηση του ποσοστού των εναντίων σε αυτά στο 49%). Επιπλέον ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αμερικής, Barack Obama έδειξε ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά του απέναντι στα Tea Party κατά τη διάρκεια του Shutdown με δήλωσή του, χαρακτηρίζοντάς τα υπεύθυνα για το αδιέξοδο των συνομιλιών, ενώ και κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικανών έκαναν λόγο για κατάληψη του κόμματός τους από εκπροσώπους του κινήματος αυτού.

Σε κάθε περίπτωση αναλυτές με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ στην Αμερική επιμένουν στη χρησιμότητα των Tea Party και πιστεύουν ότι θα αποτελέσουν βασικό παράγοντα τόσο στην ανασυγκρότηση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος όσο και στον ανασχεδιασμό στρατηγικής και εικόνας του. Πολλοί είναι επίσης εκείνοι που πιστεύουν ότι μέσα από τα Tea Party, θα αναδειχθεί και ο επόμενος υποψήφιος που θα λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την Προεδρεία της χώρας στις εκλογές του 2016 απέναντι στους Δημοκρατικούς.

Παρόλα αυτά, όλο το ενδιαφέρον πλέον του πολιτικού κόσμου της Αμερικής είναι στραμμένο σε μια ημερομηνία πιο κοντά από το 2016, μόλις σε τρεις μήνες απόσταση, στις 15 Ιανουαρίου του 2014, έως ότου έχει πάρει απόφαση το Κογκρέσο να παρατείνει τη χρηματοδότηση της Κυβέρνησης. Πολλοί φοβούνται ότι τον Ιανουάριο τα Tea Party θα προκαλέσουν ξανά ένα νέο Shutdown και ένα νέο κύκλο δυσαρέσκειας και πολιτικής αναταραχής, καθώς δεν έχουν δείξει κανένα δείγμα υποχώρησης τους από την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, αλλά και ούτε την επιθυμία να κάνουν εύκολη την πορεία των Δημοκρατικών στη διακυβέρνηση μέχρι στις εκλογές του 2016.