1. Το ρομπότ δε θα κάνει κακό σε άνθρωπο, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να βλαφτεί ανθρώπινο όν

2. Το ρομπότ πρέπει να υπακούει τις διαταγές που του δίνουν οι άνθρωποι, εκτός αν αυτές οι διαταγές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο

3. Το ρομπότ οφείλει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον αυτό δεν συγκρούεται με τον πρώτο και τον δεύτερο νόμο

Όσοι λατρεύουν τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας, ξέρουν τους παραπάνω τρεις κανόνες. Είναι οι 3 νόμοι της ρομποτικής. Και όλοι ξέρουν ότι αυτοί ανήκουν στον Isaac Asimov – τον… Jules Verne του 20ου αιώνα! 

Γεννήθηκε στη Ρωσία στις 2 Ιανουαρίου 1920 και σε ηλικία τριών ετών μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Παρόλο που το 1955 έγινε καθηγητής βιοχημείας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο Asimov έγινε γνωστός για το συγγραφικό του έργο. Και τη τρέλα του με τη ρομποτική. 

Είχε τέλεια γνώση πάνω στις φυσικές επιστήμες, που τη συνδύαζε με έντονη διορατικότητα και αντίληψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ψυχολογίας. Έγραψε 465 περίπου δημοσιευμένα βιβλία, από τα οποία τα 25 είναι καθαρά επιστημονικής φαντασίας και τα υπόλοιπα μελέτες και επιστημονικά συγγράμματα. Τα γνωστότερα έργα του είναι η σειρά μυθιστορημάτων με τα Ρομπότ (“Εγώ, το Ρομπότ”, “Έρχονται τα Ρομπότ”, “Σπηλιές από Ατσάλι”, “Ο Γυμνός Ήλιος”, “Τα Ρομπότ της Αυγής”, “Ρομπότ και Αυτοκρατορία”) και η σειρά της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας.

Το καλύτερο όμως ήταν η δημιουργία των 3 νόμων της ρομποτικής – δηλαδή πως θα έχουν προγραμματιστεί τα ρομπότ να συμπεριφέρονται! Νόμοι που μάθαμε όλοι πολύ καλά μέσα από τη ταινία «Ι, Robot» με τον Will Smith.