Ήταν το 393 μ.Χ. όταν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Αρχαίας Ελλάδας έσβηνε μια για πάντα. Ήταν τότε που ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος αποφάσιζε την απαγόρευση των Ολυμπιακών Αγώνων. Και έπρεπε να περάσουν περίπου 1.500 χρόνια ώστε ένας άνθρωπος να σκεφτεί την αναβίωσή τους. 

Ο Pierre de Coubertin γεννήθηκε 1 Ιανουαρίου 1863 στο Παρίσι από αριστοκρατική οικογένεια και σπούδασε σε Αγγλικά και Αμερικανικά πανεπιστήμια προσπαθώντας να βελτιώσει την εκπαιδευσή του. Ασχολήθηκε με αθλήματα όπως κωπηλασία, ενόργανη γυμναστική και ιππασία, ενώ πίστευε ότι η αθλητική παιδεία ήταν σημαντικό μέρος για την ανάπτυξη της προσωπικότητας νέων ανθρώπων. Το 1887 μαζί με άλλους ίδρυσε στη Γαλλία την Ένωση Γαλλικών Αθλητικών Συλλόγων στην οποία εκλέχτηκε γενικός γραμματέας το 1892 και από αυτή τη θέση άρχισε να προωθεί την ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Κάτι που τελικά πέτυχε το 1896, με την διεξαγωγή των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.  Αν και οι αθλητές που πήραν μέρος δεν ξεπερνούσαν τους 250, ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Και ο Pierre de Coubertin ήταν ο «πατέρας» τους! 

Μετά τον θάνατό του, το 1937, κατόπιν επιθυμίας του, η καρδιά του μεταφέρθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, όπου και τάφηκε σε επιτύμβια στήλη που φέρει την ονομασία Μνημείο Ντε Κουμπερτέν.