Πολλές δεν τις λες τις εκπλήξεις που είχαμε μέσα στο 2013, αλλά όσες έγιναν ήταν αρκετές για να μας εντυπωσιάσουν. Και κάποιες για να μας στεναχωρήσουν! 

Όπως ο υποβιβασμός της ΑΕΚ από τη μεγάλη ποδοσφαιρική κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί  στην ομάδα τα τελευταία χρόνια ήταν πολλά και την επηρέασαν και στο αγωνιστικό κομμάτι. Τα οικονομικά της προβλήματα ακόμα περισσότρερα και στο τέλος έπεσε στη Γ’ Εθνική, με την ελπίδα να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. 

Έκπληξη ήταν και οι πολλές αλλαγές στην Ελληνική (ιδιωτική) τηλεόραση, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που προτίμησαν νέα «σπίτια». Και μέσα σε όλα, ο Νίκος Χατζηνικολάου αποφάσισε να επιστρέψει στο γυαλί μετά από χρόνια απουσίας – και το έκανε με εντυπωσιακό τρόπο. «Σπίτι» όμως άλλαξε και για λίγο ο Σάκης Ρουβάς, καθώς άφησε τα νυχτερινά κέντρα και εμφανίστηκε στην Επίδαυρο! 

Όμως καμία από τις παραπάνω εκπλήξεις δεν μπόρεσε να συναγωνιστεί τη κατάκτηση της Euroleague για 2η συνεχόμενη χρονιά από τον Ολυμπιακό. Ο Βασίλης Σπανούλης και η παρέα του πήγαν κόντρα στα προγνωστικά και τη λογική, και έκαναν το θαύμα τους. Γιατί μόνο ως θαύμα μπορούμε να τη δούμε τη κατάκτηση αυτού του τίτλου. 

Ναι, μεν, ο Ολυμπιακός προερχόταν από τη κατάκτηση της Euroleague και του πρωταθλήματος Ελλάδος τη σεζόν 2011-12, αλλά μέσα στο καλοκαίρι είχαν αλλάξει πολλά πράγματα στην ομάδα. Ο «αρχιτέκτονας» Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε φύγει, το μπάτζετ είχε μειωθεί, μεγάλες μεταγραφές δεν έγιναν (όπως σε άλλες ομάδες του εξωτερικού). Το καλό ήταν πως είχε μείνει στους Ερυθρόλευκους ο αρχηγός Σπανούλης, μαζί με μια νέα γενιά ταλαντούχω παικτών (Κώστας Παπανικολάου-Βαγγέλης Μάντζαρης), ενώ στη θέση του προπονητή είχε έρθει ο διψασμένος για διάκριση Γιώργος Μπαρτζώκας. 

Ωστόσο όλα αυτά δεν έμοιαζαν αρκετά για μια δύσκολη διοργάνωση που κρατάει 8 μήνες. Το repeat έμοιαζε αδύνατο. Και αυτό πίστευε μέχρι και ο πιο φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού, καθώς στους δύο πρώτους γύρους οι Πειραιώτες είχαν κάνει ήδη 7 ήττες! Και οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ έμοιαζαν τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο. 

Ωστόσο από την ώρα που ο Ολυμπιακός πήγε στο Final Four του Λονδίνου (αφού πρώτα ίδρωσε να περάσει την Ανατολού Εφές), μεταμορφώθηκε. Και παίζοντας χωρίς άγχος και με τη ταμπέλα του αουτσάιντερ, έδειξε όλα εκείνα τα στοιχεία για να κατακτήσει τον τίτλο. 

Στον ημιτελικό διαλύει την ΤΣΣΚΑ με 69-52 και στον τελικό ολοκληρώνει το θαύμα: Ολυμπιακός-Ρεάλ 100-88 έγραφε το ταμπλό του Ο2 Arena στις 12 Μαΐου 2013. 

Μια νίκη που έβγαλε στους δρόμους τους οπαδούς του, έκανε τους παίκτες του να πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά και έβαλε τον Ολυμπιακό στη λίστα των ρεκόρ. Άλλωστε έγινε μόλις η 3η ομάδα που κατακτάει back to back τον Ευρωπαϊκό τίτλο, μετά τις Γιουγκοπλάστικα και Μακάμπι και η 2η που καταφέρνει να πετύχει 100 πόντους σε έναν τελικό (η Μακάμπι το 2004 είχε πετύχει 118). 

Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι έδειξε πως δεν χρειάζονται μόνο τα λεφτά για να έρθουν οι επιτυχίες. Με πάθος, νέους παίκτες, ταλέντο και σωστό προγραμματισμό μπορείς να κατακτήσεις την Ευρώπη. 

https://www.youtube.com/watch?v=Ah3_AI8qYU0

 

Αποτελέσματα «Η Έκπληξη του 2013»

Η κατάκτηση της Euroleague από τον Ολυμπιακό 32%

Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ στο ποδόσφαιρο 30% 

Οι αλλαγές στην Ελληνική τηλεόραση 16%

Ο Σάκης Ρουβάς πρωταγωνιστής στην Επίδαυρο 12%  

Η επιστορφή του Νίκου Χατζηνικολάου στη τηλεόραση 10%